+380673870816 +380673870816

У Рівному вшанували пам’ять загиблих під Крутами

29 січня в нашій державі відзначили День пам’яті загиблих під Крутами. У Рівному в цей день у Народному домі зібралися люди, яким небайдужа пам’ять про тих молодих людей, котрі віддали своє життя за незалежність України.

29 січня 1918 року на підступах до Києва, під станцією Крути зустрілися українські підрозділи Центральної Ради та більшовицькі війська, які йшли із Росії. Проти 420 українських юнкерів, студентів та гімназистів виступили понад 4 тисячі радянських вояків. Бій був тривалим і запеклим. Більшість юнаків загинуло.

У Рівному організатори вечора пам’яті полеглих у бою під Крутами цього дня вирішили презентувати документальний фільм про перебіг тодішніх подій під назвою "Боги призначили інакше". За словами співорганізатора заходу Юлії Гольберт, він насамперед розповідає про героїзм молодих людей.

Юлія Гольберт, співорганізатор вечора пам’яті:

- Саме студенти захищали і їхньому героїзму можна позаздрити, адже зараз не кожна людина знаючи, що може померти, буде захищати свою власну державу.

Дізнатися більше про життя і долю молодих людей, які віддали себе за незалежну державу прийшли і студенти. 

Павло Шлапак, студент НУВГП:

- Я шаную пам’ять своїх одноліток, які не побоялися режиму, які виступили за незалежну Україну, які віддали своє життя і свою душу.

Презентувати фільм та згадати минуле вирішили і активісти від ВО "Свобода", які і виступили організаторами вечора пам’яті. За словами депутата Рівнеради Олександра Лащука, в нашій країні через безліч обставин, наразі дуже мало таких юнаків, які готові пожертвувати своє життя за країну.

Олександр Лащук, депутат Рівнеради:

- Зараз в нас склалася така ситуація, що наші молоді хлопці не можуть захистити нашу державу. Військо деморалізоване, політики розділяють і володарюють. Якщо треба буде захищати нашу державу, то це будуть робити не оці масні коти, що живляться з простого люду, а фанатично віддані своїй країні молоді хлопці і дівчата.  

Незважаючи на те, що бій під Крутами не мав визначного воєнного значення, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Схожі статті