+380673870816 +380673870816

У Рівному вшанували пам'ять українців, які загинули від рук спецзагонів НКВД

У Рівному біля пам’ятника Климу Савуру представники міської влади, політичних партій та очевидці вшановували пам’ять українців, які загинули у тюрмах Рівненщини та Волині 24-25 червня 1941 року від рук спецзагонів НКВД. 

Вшанувати пам’ять українців та покласти вінки до пам’ятника Климу Савуру зібралися представники міської влади та політичних партій, а священнослужителі справили панахиду за загиблими тієї страшної ночі. Розстріли здійснювалися на підставі директиви народного комісара Держбезпеки СРСР Меркулова від 23 червня 1941 року, згідно з якою, осіб, що утримували у тюрмах західних областей України додавали до списків, за якими вони підлягали розстрілу за місцем їх утримання у зв’язку із початком війни з Німеччиною.

Ігор Марчук, завідувач відділу "Інституту дослідів Волині" Рівненського обласного краєзнавчого музею:

- хвиля розстрілів почалася зі Львівщини, Волині і докотилася до нашого краю. Ми пам’ятаємо про трагічну долю 300 в’язнів Дубенської в’язниці та долю 75 в’язнів Острозької.

Тоді розстрілювалися не тільки особи яким була винесена вища міра покарання, але і засуджені до позбавлення волі та ті, стосовно яких тільки розпочиналися слідства. Рівненська в’язниця, теперішнє приміщення напівзруйнованої швейної фабрики, була вщент забита українцями, хоча розрахована лише на двісті в’язнів. А згідно з документами, у червні 1941 року ув’язнених було більше тисячі.

Василь Кирилюк, брат розстріляного:

- у цій тюрмі був і мій двоюрідний брат Кирилюк Андрій. Він був священиком. Ці бандити застрелили суддю, повиводили із тюрми 300 чоловік, в тому числі і мого брата-священика та розстріляли за Рівнем.

Очевидці пам’ятають про страшну ніч із 24 на 25 червня, коли усі в'язниці Західної України здригалися від людських криків і пострілів. Втім кількість знищених українців, нині достеменно ніхто не назве.


110701_Pamyat Ukrainciv sferadesigner

Схожі статті