+380673870816 +380673870816

У Рівному відбулося засідання круглого столу до Всесвітнього дня боротьби з наркоманією

У Рівному до Всесвітнього дня боротьби з наркоманією лікарі "Центру здоров’я" влаштували круглий стіл, на якому підняли питання наркоманії в області, а також пропагували здоровий спосіб життя серед молоді. Під час круглого столу фахівці розповіли про появу тесту на визначення 5 видів наркотиків, купити який можна у більшості аптек нашого міста.

Дуже часто, аби отримати жадану насолоду, залежні люди навмисно перевищують дози снодійного, жарознижуючих препаратів, сиропів від кашлю тощо. Хоча, згідно з постановою Міністерства охорони здоров’я №150, більшість подібних препаратів відпускається лише за рецептами. Проте статистика нашої області невтішна.

Павло Шевчук, завідувач організаційно-консультаційним відділом КЗ "Центр психічного здоров’я населення":

- кількість людей, виявлених правоохоронними органами та лікарями при наданні медичної допомоги, при професійних оглядах збільшується. Так, на сьогоднішній день на обліку зареєстровано 1 370 споживачів наркотичних засобів.

В усіх країнах існують закони, спрямовані проти виготовлення, розповсюдження, продажу, зберігання та перевезення наркотичних речовин. В Рівненській області, як і по всій Україні, наркоман, що не вважає за доцільне лікуватися самостійно, підпадає під кримінальну відповідальність. 

Олександр Нагорнюк, начальник сектору ВБНОН УМВС України у Рівненській області:

- задокументовано із початку року приблизно 250 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. До кримінальної відповідальності притягнуто 145 осіб. Є й такі справи, у яких складається лише адміністративний протокол.

Олександр Муляр у свої чотирнадцять років вперше спробував наркотики. Тоді у підлітковому віці хотілося незабутніх відчуттів і часто вживаного серед дорослих слова "кайфу". Олександр сподівався це отримати завдяки наркотикам.

Олександр Муляр, співзасновник ГО "Наша спадщина", колишній наркозалежний:

- я знав де дістати, як купити, як придбати, як зробити і, на жаль, просто не знав наслідків. Я бачив людей наркозалежних, але я собі говорив, що я таким не стану ніколи. Я буду себе контролювати. У мене є сила волі. На жаль, через півроку я потрапив у серйозну залежність і зрозумів, що вибратися уже нереально. Я нічого не контролюю, а наркотик контролює мене.

Олександр один із небагатьох кому вдалося вчасно зупинитися, тим самим врятувати своє життя. Впродовж 10 років він не вживає наркотичних засобів і допомагає людям, які так само як і він колись, знищують себе наркотиками. За його словами можливо зупинитися лише тоді, коли отримуєш духовну допомогу і підтримку.


110623_Narkomanu sferadesigner

Схожі статті