+380673870816 +380673870816

У Рівному відбулася презентація першої котельні, яка працює на паливі із щеп

У Рівному відбулася презентація першої котельні, яка працює на паливі із щеп. Її реконструкція проходила в рамках співпраці ПРООН та ПрАТ "ЕСКО-РІВНЕ". 

В рамках співпраці ПРООН та "ЕСКО-РІВНЕ" з реалізації Проекту "Подолання бар’єрів на шляху зменшення викидів парникових газів та підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання Фаза-2" завершено реконструкцію котельні на вулиці Курчатова 54-А, яка працює на відходах деревини. В її приміщенні розташований котел потужністю 820 кВт, із влаштуванням системи механічної подачі насипної маси, що дає можливість максимально автоматизувати процес роботи. Вартість цього проекту складає близько двох мільйонів гривень. Як розповів директор товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" Степан Коропецький, у зв’язку з подорожчанням енергоносіїв, майбутнє за такими технологіями.

Степан Коропецький, директор ТзОВ "Рівнетеплоенерго":

 - Звичайно, що газ в котельні набагато зручніше. У цьому ми переконалися впродовж цих робочих днів. Якщо ж порахувати його вартість, то майбутнє за котлами на твердому паливі.

У Рівному росте близько тисячі аварійних та сухих дерев, які послугують біомасою для роботи такої котельні. Наразі вона обслуговує лише 11 будинків.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Ця котельня не зможе обігріти півміста. Вона зможе отоплювати 15-20 будинків. Вона потрібна для того, щоб ці дерева не спалювалися просто так, а щоб якась була економія. 

У Рівному на території тресту зеленого господарства вже створюється пункт підготовки біомаси. Для цього куплено дві деревоподрібнюючі установки. Максимальна продуктивність кожної складає до 4 тонн в годину. За допомогою таких технологій чиновники сподіваються покращити екологічну ситуацію. Проте, тепло для мешканців осель, які опалюються біомасою, дешевшим не стане. Адже затрати на кожен окремий будинок не вираховуються. Відтак, рівняни прямої економії не відчують.

 

Схожі статті