+380673870816 +380673870816

У Рівному відбулася презентація книги "150 Святинь Великої Волині"

У краєзнавчому музеї рівнянам презентували книгу "150 Святинь Великої Волині". Близько року над виданням працювали місцеві дослідники, фотографи та історики. До альбому увійшли понад 150 кращих зразків іконопису, живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва та стародруків із усієї історичної Волині. 

Олександр Харват, Віктор Луц та Микола Бендюк сьогодні у краєзнавчому музеї презентували своє дітище – перше видання із двохтомника під назвою "150 Святинь Великої Волині". Сюди увійшли рухомі пам’ятки культури із Рівненської, Волинської, Львівської, Тернопільської, Житомирської областей, а також екземпляри, які наразі перебувають за кордоном. Як розповів Микола Бендюк, деякі фото із книги є лише згадками про те, чого вже немає. Так, у книзі розміщені світлини ікон та фресок, які не збереглися до наших днів.

Микола Бендюк, художник-реставратор:

ікона Миколи Малецького збереглася лише у старій фотографії. Нема також Дубенської ікони та деяких фресок. Люди не розуміють, що зникає історія. Вони не хочуть того сірого, вони хочуть нових яскравих кольорів.

Більше року команда, яка працювала над виданням, відвідувала музеї, храми та приватні колекції. В кінці книги розміщений каталог походження та місцезнаходження пам’яток. Втім, до цього питання упорядники підходили обережно, аби не створити путівник для злодіїв та мисливців за старожитностями.

Олександр Харват, фотохудожник:

каталог місцезнаходження святинь ми упорядковували з обережністю, адже не хотілося б, щоб цей альбом став путівником для злодіїв.

До кінця року у світ має вийти другий том, в якому будуть представлені архітектурні пам’ятки Волині та мальовничі краєвиди. Усе це, переконані фахівці, зробить наш край більш привабливим для туристів та науковців-дослідників.


110906_Vustavka sferadesigner

Схожі статті