+380673870816 +380673870816

У Рівному реабілітують діток з особливими потребами за допомогою "собакотерапії"

У центрі ранньої педагогічної реабілітації соціальної адаптації дітей з особливими потребами "Пагінець" з малечою на спеціальних заняттях займається лабрадор Аріс. Педагоги запевнили, що результати такої співпраці несуть певні зрушення у розвитку малечі.

Тільки-но Олексій та Микита побачили свого улюбленця лабрадора Аріса, як одразу кинулися його обіймати та гладити. Педагоги розповіли, що результати кількох тижнів спільних занять з дітьми просто вражають. Якщо Олексійко раніше був неповоротким та побоювався собак, то тепер став активнішим та легко йде на контакт. Микита ж до зустрічей з Арісом майже не розмовляв, зараз охоче кличе свого нового друга по імені.

Тетяна Ковальчук, вчитель-реабілітолог центру ранньої педагогічної реабілітації соціальної адаптації дітей з особливими потребами "Пагінець":

- Якщо взяти Микиту та Олексія, ви знову ж таки побачили, вони можуть подивитися йому у зуби, доторкнутися до язика, очей, вух. Діти вже його не бояться і це все роблять спокійно.

Ініціаторами подібної терапії стали вчитель-реабілітолог центру "Пагінець" Тетяна Ковальчук та власниця собаки Оксана Поліщук. У такому дуеті вони і працюють двічі на тиждень з вересня місяця. Особливих методик з наукової літератури не використовують. До кожної дитини підхід індивідуальний. 

Тетяна Ковальчук, вчитель-реабілітолог центру ранньої педагогічної реабілітації соціальної адаптації дітей з особливими потребами "Пагінець":

- Якщо мені потрібно, щоб дитина навчилася повзати, відповідно всі заняття звертаються на те, щоб дитина повзла. Якщо в мене завдання кидати м’яч, відповідно ми починаємо кидати Арісу різноманітні іграшки. А Оксана слідкує, щоб він приносив ці іграшки і віддавав їх дітям.

Як запевнила власниця домашнього улюбленця, щоб не робили малюки із песиком під час занять – вони у безпеці. Адже Аріс жодних ознак агресії не проявляє. Більше того, він любить дітей.

Оксана Поліщук, власниця собаки:

- Він абсолютно спокійно на все реагує, радісно, весело. Якщо треба відпочити, то робимо 10 хвилин перерви. Він відпочиває. П’є воду і далі продовжує займатися.

Жінки розповіли, що найбільша винагорода за подібні старання – це результат. Коли помічаєш як дитина крок за кроком робить успіхи, то мимоволі починаєш вірити у дива. Проте, такий прогрес – це результат наполегливої та багаторічної праці.

Схожі статті