+380673870816 +380673870816

У Рівному проходять наукові читання пам’яті професора Каленика Шульжука

Впродовж двох днів у Рівненському державному гуманітарному університеті проходять ІІ Міжнародні наукові читання "Лінгвістичні студії молодих дослідників" пам’яті професора Каленика Шульжука. 

Каленик Федорович Шульжук був видатним науковцем, доктором філологічних наук, професором, академіком та просто талановитою людиною. За своє життя він написав безліч книжок та статей різного профілю, виховав не одне покоління учнів, які тепер працюють у вищих навчальних закладах, в управліннях освіти та навіть, за кордоном. Окрім того, Каленик Шульжук впродовж 40 років очолював кафедру української мови Рівненського державного гуманітарного університету. У цьому виші щороку проходять Міжнародні наукові читання пам’яті Каленика Федоровича. В цей період говорять не лише про наукові здобутки цієї людини, а їх було чимало, а й про нього самого, як талановиту особистість.

Іван Вєтров, начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА:

- Це людина, яка одна з небагатьох докторів філології на Західній Україні, яка відзначалася не лише своїми науковими досягненнями, але й своєю людяністю і порядністю, це теж те, що притаманне справжньому українцю.

Під час таких конференцій молоді науковці та провідні вчені-філологи говорять про лексикологію, термінознавство, стилістику, неологію, топоніміку, лінгвістику тексту, про проблеми культури мови тощо. Цього року участь у читаннях взяли світила науки з 10 областей України, Чеської Республіки та Канади.

Вікторія Іващенко, куратор Ради молодих учених Інституту української мови НАН України:

- Сьогодні дуже важливо в контексті тих політичних подій, які відбуваються в нашому суспільстві, вміти в науковому плані розставити правильно дослідницькі акценти, зокрема самоусвідомлення себе українцем, ідентифікацію української нації, усвідомлення того, що українська мова є державною.

Студентка 5 курсу РДГУ Ольга Козачук, вже вдруге виступає на такій конференції. Цього разу вона розповіла аудиторії про семантичний аспект вивчення речення. Дівчина зізналася, що кожного разу з подібних заходів черпає безліч необхідної та цікавої інформації.

Ольга Козачук, учасниця II Міжнародних наукових читань:

- Ці виступи є важливими для студентів української філології. Ми маємо можливість поспілкуватися із видатними вченими всієї України, обмінятися досвідом, поспілкуватися, показати себе.

Крім того, програмою читань передбачено проведення мовно-етнографічного свята, пішохідні екскурсії містом та відвідини музею бурштину. І як зазвичай, на цю конференцію завітала дружина професора Шульжука, яка побажала молодим науковцям досягати все нових, і нових вершин.

Ганна Шульжук, дружина професора К. Шульжука:

- Ставте перед собою цілі і домагайтесь їх, так як домагався їх Каленик Федорович.

 

Схожі статті