+380673870816 +380673870816

У Рівному презентували книгу Уласа Самчука "Шумлять жорна"

Пам’ять письменника, вихідця з Рівненщини Уласа Самчука вшанували у стінах Літературного музею імені цього видатного прозаїка. У рамках літературно-мистецького вечора відбулася і презентація книги "Шумлять жорна", яка побачила світ вперше.

Протягом тривалого часу, творчість та біографія Уласа Самчука приховувалася від громадськості. Нині ж 107 річницю від дня його народження відзначають відкрито. "Свічу пам’яті" в музеї Уласа Самчука відвідали як молоде покоління, так і старше – громадські діячі, письменники, літературознавці. Під час літературно-мистецького вечора відбулася і презентація книги-драми "Шумлять Жорна", яку письменник написав ще у 1947 році, вона досі ніде не публікувалася. 

Інна Нагорна, завідувач Літературного музею Уласа Самчука в Рівному:

- Ми вперше видали його драму "Шумлять жорна»", яка з’явилася у "Бібліотечці Літературного музею Уласа Самчука в Рівному" у видавництві Рівненської Національної спілки письменників завдяки матеріальній допомозі офіційних розпорядників спадщини Уласа Самчука подружжя Соколиків. І саме у цій драмі письменник художньо відтворив події, настрої та шляхи виживання "волиняків" у другій половині війни.

За своє життя Улас Самчук написав два десятки вагомих прозових творів, серед яких трилогії "Волинь" та "Ост". Перший в художній літературі твір про голодомор в Україні "Марія" теж належить йому. Проте, науковці вважають, що на сьогоднішній день творчість Уласа Самчука мало вивчається та популяризується і в навчальних закладах, і в суспільстві загалом. 

Валерій Полковський, доктор філософський наук:

- Творчість Самчука необхідно більше популяризувати, більше читати його книги, адже я зіткнувся з такими факторами, що навіть науковці деяких вищих навчальних закладів України не читали самого Самчука, видно, що людина не була знайома. І також необхідно не лише популяризувати, а й щоб люди купували ці книги. Сьогодні, на жаль, велика проблема з тим, що книги не купують, або купують через такі казуси, коли кандидати філологічних наук не читали самих книг.

Ще одну важливу дату відзначив Літературний музей Уласа Самчука в Рівному - своє п’ятиріччя від дня створення. За п’ять років функціонування він посприяв видавництву близько сімнадцяти книг письменника. Працівники зазначили, що на цьому не збираються зупинятися.

Схожі статті