+380673870816 +380673870816

У Рівному представники Української православної церкви Московського патріархату влаштували хресну ходу миру (ВІДЕО)

Прагнуть, щоб їх почули. Сьогодні представники Української православної церкви Московського патріархату влаштували  хресну ходу миру.  Кілька сотень вірян прямували до стін Рівненської облдержадміністрації з вимогою, аби чиновники допомогли вирішити конфлікт, який досі триває у селі Птича Дубенського району. Нагадаємо, там  громада київського й московського патріархатів не можуть поділити між собою храм. Конфлікт дійшов  і до силового протистояння.  

На мітинг у рясах та з хрестами. Представники  Української православної церкви Московського патріархату вирушають церковною ходою від Свято-Воскресенського собору до стін облдержадміністрації. 

Помолившись біля установи, зачитують своє звернення до голови облдержадміністрації. Віряни вимагають в обласної влади дотримуватися законності при вирішенні конфесійних конфліктів, а ще хочуть, аби храм у Птичі повністю належав московському патріархату.

Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький УПЦ МП:

- Ми говорили і я говорив неодноразово керманичу області, що ми не проти Київського патріархату, хай будують 100 церков в одному селі, але хай тим людям, чиї батьки будували цю церкву, не заважають.

Віряни також  вимагають  відставки заступника голови облдержадміністрації Олександра Савчука. Вважають, що за час його перебування на посаді, міжконфесійні конфлікти на Рівненщині лише загострилися.

Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький УПЦ МП:

- Ми бачимо як за допомогою пана Савчука сталися конфлікти в селах нашої області. В спокійних районах,наприклад,  Гощанський. Зараз там немає спокою, бо це все робив пан Савчук. І ми вимагаємо, щоб він пішов у відставку.

Олександр Савчук  журналістам пояснює, що конфлікт, який є у селі Птича, вирішуватися може лише в судах. Нагадаємо, останнє рішення представників Феміди було на користь УПЦ МП, проте, нині воно не виконується, адже громада Київського патріархату так просто віддавати храм не бажає, адже їх більшість, тому храм  має належати їм. У цьому конфлікті представники облдержадміністрації хочуть зберегти нейтралітет. 

Олександр Савчук, заступник голови Рівненської ОДА:

- Законом не передбачено втручання державних органів у релігійні питання.  І коли починаються розхитування для того, щоб адміністрація стала на одну чи іншу сторону, чуємо звинувачення від однієї громади релігійної і від іншої. Якщо говорити про конфлікт в Птичій, то він стався не сьогодні і не вчора, навіть не два роки тому. Ми хочемо  звернути і звертаємо всіх на те, щоб йшли до судів й вирішували всі свої спори в судах.

Після довгих сперечань духовенство пішло на переговори із чиновниками облдержадміністрації.  Проте, домовитися про щось  конкретне так і не вдалося. А отже конфлікт у Птичі залишається не вирішеним. 

Схожі статті