+380673870816 +380673870816

У Рівному пенсіонерку через суд хочуть вигнати із кімнати в гуртожитку

Пенсіонерку Антоніну Демчук через суд виганяють із кімнати в гуртожитку по Відінській 10, яку їй надало підприємство, де вона пропрацювала 25 років. Не заробивши на власну оселю, вона мусить платити за скромну кімнатку та терпіти знущання сусідів. Ця історія кілька тижнів тому облетіла газети та телеканали. Рівнянка прийшла до депутатів Рівнеради та особисто у міського голови попросила підтримки. 

Пані Антоніну у суді звинувачують у хуліганських діях, які заважають іншим мешканцям гуртожитку, а отже вимагають покинути кімнату, яку вона займає вже сім років. Там прописаний і її син. Його виселення також зазначається у позовних вимогах. Втім пенсіонерка доводить, що над нею знущаються сусіди. Двічі її побили. Одного з кривдників навіть засудили до двох років умовно та наклали штраф, який він досі не виплатив. До суду вона принесла відповідні документи. Жінка розповіла, що 25 років працювала у КТП "Комуненергія". Звідти їй і виділили кімнату. Вона б хотіла її приватизувати, але тепер власники хочуть її виселити. Саме в цьому вона вбачає корінь проблеми. 

Антоніна Демчук, рівнянка:

- Мене хочуть виселити, бо я хочу приватизувати кімнату. Вони кажуть, що я дітей ображаю. Це не так. Діти ображають мене. Вони без пуття, без толку вриваються до мене, я постійно сиджу під ключем. Я не можу набрати води. Вони від мене кухню закривали, воду наливали на голову. Це все зафіксовано в міліції. 

Адвокат позивача під час суду апелює фактами та скаргами сусідів, які як свідки, до речі, на засідання не з’явилися. Сторона запевнила, що кімнату мешканцям видало товариство із обмеженою відповідальністю "Житлобуд-В", але воно лише орендує приміщення у іншого підприємства. Гуртожиток приватний, а отже власники можуть вирішувати кому жити, а кому ні. То ж пані Антоніна має покинути кімнату, а приватизувати її не може тим більше.

Олексій Домецький, адвокат позивача:

- Відповідно до житлового кодексу, особа, яка перебуває саме в житлових відносинах більше 10 років у трудових відносинах, має право на приватизацію, а на сьогоднішній день вона перебуває в гуртожитку неправомірно і ні в яких трудових відносинах із власником не перебуває і не перебувала. Вона порушує громадський порядок. Це зафіксовано у документах, а саме нецензурна лайка, погроза фізичною розправою та образа людей. 

Піти жінці нема куди. Її син з родиною, до того ж багатодітною, проживає у батьків дружини, у двокімнатній "хрущовці". Вдаючись до крайнощів, вона пішла до Рівнеради. На сесії її вислухали депутати. Олександру Лащуку доручили очолити тимчасову депутатську комісію з цього питання. Він розповів, що жінка опинитися на вулиці не може і депутатський корпус цього не допустить.

Олександр Лащук, депутат Рівненської міської ради:

- Я думаю, суддя все таки врахує думку депутатського корпусу, адже вона проживає більше 5 років та є пенсіонеркою. Справа в тому, що питання гуртожитків не є справою одного місяця. Це ще тягнеться з того часу, як гуртожитки приватизували разом із людьми. 

Наша знімальна група побувала на уже третьому судовому засіданні. 12 квітня відбудеться його продовження. Суддя Євген Сидорук не може до винесення рішення коментувати справу згідно законодавства, тому знімальна група робить власні висновки. Вона побували у гуртожитку, який ремонту не бачив понад двадцять років, поспілкувалася із старенькою хворою жінкою. І не змогла зрозуміти, чому у нашому суспільстві люди живуть у таких умовах і чому після багаторічної праці на комунальне підприємство, хворий пенсіонер може лишитися без даху над головою?

Схожі статті