+380673870816 +380673870816

У Рівному обговорили технологію вирощування енергетичної верби

У Рівному відбувся семінар для органів місцевого самоврядування на тему: "Перспективи вирощування біомаси на Рівненщині". Мову вели і про технологію отримання енергетичної верби та її місце у біоенергетиці. 

Енергетичні потреби людства у наш час забезпечуються за рахунок вичерпних джерел: природного газу, нафти, вугілля, торфу. Проте, з кожним роком їх запаси скорочуються, а ціни - зростають. Відтак, у нашій країні та й за її межами все частіше можна почути про актуальність використання відновлювальних джерел енергії.

Зокрема, під час проведення семінару, на який завітали секретарі сільських рад, науковці, обговорили використання та вирощування енергетичної верби на Рівненщині.

Борис Берташ, заступник голови Ради ГО "Рівненський центр маркетингових досліджень":

- Поки вона росте, вона якраз виділяє кисень і поглинає вуглекислий газ. При її згорянні виділяється менше вуглекислого газу, аніж під час росту. Ці плантації можна використовувати впродовж 25-30 років.

За словами секретаря Володимирецької сільської ради Віктора Новака, цей проект є неймовірно корисним та має усі шанси для реалізації на поліських землях.

Віктор Новак, секретар Володимирецької сільської ради:

- У нас такі землі, болота, які можна використовувати під садіння енергетичної верби. Семінар показав, що у нас в області можливий розвиток альтернативного палива.

Окрім того, на Рівненщині вже є дві плантації енерговерб: у селах Шубків та Берег. Громадська організація "Рівненський центр маркетингових досліджень" наразі впроваджує проект "Створення біоенергетичного парку енергетичної верби" за фінансування Програми малих грантів Глобального екологічного фонду Програми Розвитку ООН в Україні. 

Борис Берташ, заступник голови Ради ГО "Рівненський центр маркетингових досліджень":

- Проект фінансується програмою розвитку ООН. Вона ще фінансує багато агросільських громад. Надіємося, що вони будуть писати свої програми. І всі ті питання, що цього дня лунали, можна вирішити за рахунок фінансування Організації Об’єднаних Націй.

Також, впровадження цього проекту передбачає скорочення викидів парникових газів в атмосферу та збереження природних ресурсів.

Схожі статті