+380673870816 +380673870816

У Рівному обговорили проблеми водопровідно-каналізаційного господарства

З 26 по 28 вересня у Рівному проходить Міжнародний науково-практичний семінар під назвою "Актуальні проблеми водопровідно-каналізаційного господарства в умовах реформування галузі". У стінах Національного університету водного господарства та природокористування пройшло спільне засідання рівненських та іноземнимих науковців з керівниками водоканалів із різних куточків України.

Поділитися досвідом та своїми напрацюваннями до Рівного приїхали науковці з Німеччини, керівники водоканалів нашої країни та спеціалісти, які безпосередньо працюють в галузі водопровідно-каналізаційного господарства. Національний університет водного господарства та природокористування проводить подібні семінари постійно. Ректор Василь Гурин розповів, що університет співпрацює з обласною та міською владою, розробляючи різні інноваційні підходи до систем очистки води.

Василь Гурин, ректор НУВГП:

- Університет є справді провідним в Україні з питань очищення води. Наприклад, фільтри з плаваючою загрузкою. Вони захищені патентом, охоронними документами. Нас обрали партнерами, які знають справу. Як таких, що можуть оцінити, запропонувати і просуватися на ринку.


Усі водопостачальні підприємства мають схожі проблеми як в технічному, так і в економічному планах. Наприклад, у Сімферополі вже знають як покращити фінансовий стан за рахунок енергоефективних технологій на об'єктах водопостачання.

Сергій Бойчук, директор КРП "ВПВКГ" м. Сімферополь:

- Частка від загальної суми затрат на водопостачання займає 35-37%. Це дуже важлива стаття витрат. Якщо знизити витрати, то можна позитивно вплинути на загальний економічний стан підприємства.

За словами Сергія Бойчука,"Рівнеоблводоканал" одне з найкращих комунальних підприємств країни в цій галузі. Його слова підтвердив і директор рівненського підприємства Сергій Дзезик. Проте й проблем у комунальників також вистачає. Як тільки розрахувалися з "Рівнеобленерго", так тепер мають фінансові проблеми з ВАТ "Рівнеазот". Незмінним лишається питання технічної сторони.

Сергій Дзезик, директор РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал":

- В технічному плані ця проблема вже давно обговорюється. Серед проблем - незадовільний стан колекторів, якими відкачується частина стоків з "Азоту" і необхідність реконструкції власних очисних споруд.

Очільник міста Володимир Хомко проблему збитковості, а, відповідно, й застарілості обладнання водоканалів, в тому числі і рівненського, вбачає у неправильній тарифній політиці.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Не їх вина, що опинилися в такому скрутному становищі. Адже тарифи пішли на Київ. Тарифи на електроенергію піднімалися щомісяця і два роки не піднімаються на воду. Якщо ростуть ціни на борошно, то подорожчає і хліб, якщо на електроенергію, то подорожчає вода і все, що споживає електроенергію.

Під час семінару міський голова висловив ідею, аби його результатом стало звернення до Уряду України з проханням переглянути тарифну політику на водопостачання. Адже коли підприємства перестануть бути збитковими, тоді можна говорити і про заміну старого обладнання на нове.


110927_NYVGP sferadesigner

Схожі статті