+380673870816 +380673870816

У Рівному обговорили проблеми СНІДу

1 грудня увесь світ відзначає День боротьби́ зі СНІДом. Згідно даних Організації Об’єднаних Націй, у світі тенденція поширення смертельної хвороби іде на спад. Втім, для України – це далекі реалії. 

СНІД називають "чумою ХХІ століття". Попри дані ООН про загальну тенденцію зменшення захворюваності у світі, в Україні показники залишаються невтішними. Щодня в нашій державі реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією.

Зростає й кількість ВІЛ-інфікованих жінок, що спричиняє ризик зараження майбутніх дітей. На Рівненщині показник захворюваності на СНІД у малюків народжених від таких мам, за словами медиків, є низьким. За 5 років зареєстрували 257 таких діток.

Олена Гандзюк, головний лікар КЗ "Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом":

- На обліку перебуває з ВІЛ-інфекцією 9 дітей із підтвердженим статусом. 7 з них отримують АРТ-терапію. Якщо співставити 257 дітей народжених і лише 9 на обліку, то показники по захворюванню дітей в нас одні з кращих в Україні.

Одним з головних здобутків цьогоріч медики вважають переселення "Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом" у колишнє приміщення онкодиспансеру. Головний лікар центру розповіла, що тут набагато більше місця, просторіші кабінети. У перспективі - стаціонарне відділення з хоспісною палатою.

Олена Гандзюк, головний лікар КЗ "Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом":

- У нас проблема із палатами. Нам потрібен стаціонар. Ми б обладнали палату хоспісного типу. 

В області діє програма із профілактики та боротьби зі СНІДом, яку прийняли ще у 2009 році. Вона триватиме до 2013. Світлана Сад закцентувала увагу на тому, що зі сторони чиновників необхідно вжити усі можливі заходи, аби внести зміни та доповнення до існуючої програми.

Схожі статті