+380673870816 +380673870816

У Рівненській обласній раді вирують бюджетні пристрасті

Народні обранці за день до Нового року провели друге пленарне засідання восьмої сесії Рівненської обласної ради. Чи не найголовнішою їх задачею було прийняття бюджету на 2012 рік, за яким житиме увесь край. 

Розпочали свою роботу депутати під новорічні привітання та колядки хору "Лукаш". Настрою робочого цей ліричний відступ їм не зіпсував, адже попереду прийняття бюджету області. Його загальна сума становить близько чотирьох мільярдів. Як зазначили представники влади та опозиції, проект дуже сирий, але прийняти його треба. Уже далі будуть вноситися поправки. Обговорення бюджету у залі спричинив шквал емоцій. 

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Область наша дотаційна і ми заробляємо лише мільярд 450 мільйонів. Цього на все не хватить, але сьогодні ми говоримо лише про захищені статті. Ділити кошти будемо після 20, а зараз треба закласти зарплати і виплати, я прошу депутатів підтримати і я побачу, хто з нас хоче працювати на благо людей.

У кінцевому голосуванні за бюджет проголосувало 52 депутати, утрималося 15. Відтак, попри всі протиріччя, Рівненщина у новий рік вступає із саме таким проектом бюджету. Принципово даний проект не підтримала фракція Всеукраїнського об’єднання "Свобода".

Олег Осуховський, голова фракції ВО "Свобода" у Рівненській обласній раді:

- Нам бюджет дали лише учора і за день його не можна опрацювати. Деякі цифри навіть не співпадають. Є багато голих цифр, тобто сума виділена, а куди вона виділена ніхто не знає.


Окрім того, депутати заслухали звіти очільника області та міліції краю. У Василя Лазутка запитували про роботу дільничних, яким у цьому році підняли заробітну плату приблизно на півтисячі гривень. Підняли також і питання щодо стихійної торгівлі, останні ДТП та злочини. Наболілою лишається тема грального бізнесу. 

Василь Лазутко, начальник УМВС України в Рівненській області:

- Є порушені кримінальні справи. 16 справ. Вилучено до ста гральних апаратів, збитків на мільйон гривень. Усе контролюється. Місто Рівне найбільш вражене. 

А от звіт Василя Берташа порушив регламент, затягнувши робочий день депутатів. Він розповів про здобутки та плани. Очільник розповів, що наступний рік буде спортивним. У Рівному з’явиться льодовий палац, відновлять роботу садочків, будуватимуть школи, дороги, комунікації, Рівненщина надалі переходитиме на альтернативні види палива тощо. Але депутати до голови мали не лише питання, але і претензії. Стосувалися вони, до прикладу, дороговартісності новозбудованих шкіл, засумнівалися у професійності начальника управління спорту. Окрім того, документи із порушеннями на 700 мільйонів гривень були надані голові облдержадміністрації особисто з рук Олега Осуховського.

Олег Осуховський, голова фракції ВО "Свобода" у Рівненській обласній раді:

- Це і були порушення в ОДА, там є порушення і управління капітального будівництва, порушення у районних державних адміністраціях, порушення в освіті.

Відповідь на звинувачення була наступна.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- КРУ проводить розслідування, подає до суду і доводить причетність до певних схем. І ті, що доведені – кошти повернуті, але є багато питань, і я порівнював роки, то за ці два роки, коли я при владі, це не великі суми, бо це тільки декларує КРУ. Хто краде, той буде відповідати, але я люблю конкретику.

То ж і це, і питання бюджету та його виконання лишається відкритим і, ймовірно, підніметься знову, але вже у 2012 році.

Схожі статті