+380673870816 +380673870816

У підземній галереї Острозької академії відкрилася виставка житомирської художниці Неоніли Косницької

Неочікуване, проте вдале поєднання кольорів, індивідуальність та подекуди смілива жіноча експресія - ось такі тридцять різнопланових робіт житомирської художниці Неоніли Косницької, милують око у підземній художній галереї Національного університету "Острозька академія". Експозицію особисто відкривали її автор та екс-президент України Леонід Кучма, перебуваючи у виші під час вручення іменних стипендій студентству академії.

Неоніла Косницька - частий гість щорічних мистецьких пленерів в Острозькій академії. Вона як і більшість знаних художників, у форматі персональної виставки, продовжила співпрацю з вищим навчальним закладом.

Анастасія Хеленюк, директора Музею історії НУ "Острозька академія":

- У цій виставці можна побачити на скільки різнопланова ця художниця. Вона представила свої роботи, здебільшого - це пейзажі, але навіть вони демонструють, що вона працює у різних техніках. Дуже багатогранна. Художниця через себе, через свою свідомість пропускає те, що вона бачить.

Із контексту усієї виставки випадають три роботи, які не є натюрмортом чи пейзажем, а більш авангардними творіннями під назвою "Вітер з сходу", "Вітер із заходу" та "Народження". Це індивідуальне бачення художницею навколишнього середовища та своєї держави зокрема. Є в роботах і доля імпресіонізму, що розливається у кольорових мазках на полотні та трішки сатири, на приклад, як от у роботі "Парламент".

Студентство в перерві між парами теж доторкується до прекрасного. Від побаченого у захваті.

Даяна, студентка гуманітарного факультету НУ "Острозької академії":

-  Дуже гарно. Велике розмаїття кольорів. Коли людина вміє малювати, вона передає ці всі кольори, відчуття. Я, справді вражена цими малюнками. Наразі виокремити одну роботу не можу. Всі вони дивовижні.

Окремі пейзажні роботи митця настільки захоплюють, що можна навіть відчути запах змальованого. Чи то свіжість від щойно пролитого дощу або ж аромат приходу довгожданої весни.

Директор Музею історії "Острозька академія" Анастасія Хеленюк розповіла, що колір, тінь, світло, форма і композиція – усе переплітається в єдиний мистецький танок та закріплюється влучною назвою у роботах художниці. Персональні виставки Неоніли Косницької експонуються в Україні, Росії, Білорусі та США. У підземній художній галереї Острозької академії вона функціонуватиме до грудня. Тож у поціновувачів прекрасного, ще є шанс особисто оцінити творіння автора.

Схожі статті