+380673870816 +380673870816

У День працівників сільського господарства аграрії Рівненщини розповіли про врожай

Цьогоріч на Рівненщині урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства пройшли у всіх районах області. Зокрема, у Рівненському - в селі Зоря, куди завітав перший заступник голови ОДА Анатолій Юхименко. 

Збір урожаю в області вже практично завершений. У День працівників сільського господарства аграрії Рівненського району та обласна влада у селі Зоря підбили підсумки своєі кропіткої роботи. Перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко запевнив, що на сьогоднішній день у нас є чим пишатися.

Анатолій Юхименко, перший заступник голови Рівненської ОДА:

- Ми додатково ввели у сівозміну більше 15 тисяч гектарів. За 10 місяців майже на 300 мільйонів гривень вироблено валової сільськогосподарської продукції. Ми виробили майже 800 тисяч тонн зерна, мільйон сто тисяч цукрових буряків, 77 тисяч тонн молока. Ми на кінець року, вперше за 20 років незалежності, очікуємо, що не буде зменшення кількості поголів’я в області великої рогатої худоби. 

Є і деякі проблеми. Так, Рівненський район займає 10 відсотків сільського виробництва в області, але негаразди існують у тваринництві приватного сектора. Також в районі чотири тисячі гектарів незадіяної землі. Втім, це проблема вже у стадії вирішення. Загалом, за словами голови Рівненської райдержадміністрації Василя Карпенчука цьогорічні показники є достойними.

Василь Карпенчук, голова Рівненської райдержадміністрації:

- Мені приємно, що розорюються поля, які багато років стояли, і люди беруть їх в оренду. Приходять нові інвестори. Приємно те, що робиться нині у тваринницькому секторі. Ми можемо пишатися сьогоднішніми здобутками.

Проблема великої кількості незадіяних земель гостро стоїть у всіх районах області. Аби це змінилося, посадовці чекають прийняття закону "Про ринок земель".

Анатолій Юхименко, перший заступник голови Рівненської ОДА:

- Ми особливу увагу покладаємо на те, що буде прийнятий закон "Про ринок земель" і рух землі стане контрольований. Буде стабільний для того, щоб прийшов інвестор. Йому треба дати гарантії, що земля буде в його оренді не менше 5-10 років, адже він вкладає гроші у перші роки, а результат приходить десь на 3, 4, 5 рік після того, як він починає обробляти землю.

Що ж стосується агрофірми "Зоря", то у них зібраний майже увесь урожай та вже посіяні озимі культури.

Володимир Ревко, керівник відділення ПрАТ Агрофірма "Зоря ім. Плютинського":

- Якщо говорити на перспективу, то у відділенні вже посіяно 771 гектар озимої пшениці, 280 гектарів озимого ячменю. Проводяться роботи із підготовки площ до посіву ярих культур.

З нагоди свята творчі самодіяльні колективи для усіх присутніх подарували святковий концерт, на якому кращих з кращих аграріїв краю відзначили почесними грамотами.

Схожі статті