+380673870816 +380673870816

У Берестечку відбувся запеклий бій

Повернутися у глибину козацької епохи мали змогу всі відвідувачі національного історико-меморіального заповідника "Поле берестецької битви". 26 червня до 360-тої річниці бою під Берестечком, на території селища Пляшева, відбулася реконструкція берестецької битви 1651 року між козаками та військом Речі Посполитої. 

Берестечко… Далекий 1651 рік. Військо Запорозьке під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримсько-татарським полком зійшлися в кривавій сутичці з армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II. Битва закінчилася перемогою польського війська. Усе через невдалу переправу козаків через ріку Пляшівку і підступну зраду татарського "іго", яке покинуло місце бою, забравши у полон гетьмана Хмельницького. 

З того часу минуло 360 років. Сьогодні Україна незалежна… Але події минувшини не стирає час. 26 червня на теренах селища Пляшева вперше в історії відбулася реконструкція епізоду історичної битви на переплаві через річку Пляшівку. Участь у масштабному дійстві взяли представники українського козацтва, гості з Росії, Білорусі, Польщі та Чехії. Близько двох сотень, так званих, вояків зібралося на полі бою, щоб відтворити у пам’яті глядачів картину визначального поєдинку Національно-визвольної війни українців під проводом Богдана Хмельницького.

Олексій Губанов, заступник голови Рівненської ОДА :

- Берестечко заслуговує на таку пам'ять. Тут мають відбуватися такі серйозні речі для того, щоб люди відчували всю силу того, що колись відбувалося. І разом з тим бачили як це все страшно. Розуміли, що такого не можна допустити у майбутньому.

На полі бою велася запекла боротьба. Стріляли із гармат, рушниць, махали шаблями, використовували кінну піхоту. Поранені правдоподібно падали від гострого леза чи куль, щоправда, згодом енергійно воскресали і знову йшли у бій. Як розповів один із учасників реконструкції, козак на прізвисько Фігура, більшість битв того часу велися вогнепальною зброєю – мушкетами.

Ігор Усенко, учасник реконструкції бою під Берестечком:

- у ствол мушкета заганявся порох, потім лядувався. Я з натруски натрушую порох. По команді я прицілююся і роблю постріл.

Після реконструкції бою жодного ворожого настрою. Народи єднаються на цій землі, ніби засвоївши історичний досвід.

Томаш Рей,  учасник реконструкції бою під Берестечком:

- наша група прибула із Польщі. Із таких міст як Люблін, Варшава, Замощ, Бєлосток. Поспілкувалися із учасниками з Венгрії, Білорусі, України. Навіть за два дні мого перебування тут я всього побачити не встиг. Але побував у музеї. Тут дуже сподобалося. Я хотів би приїхати сюди знову.

Після видовища на полі битви відвідувачі їли смачний куліш, бесідували з козаками, знайомилися з історичними пам’ятками заповідника. Щоправда, час нещадно знищив залишки минувшини. А сам заповідник потребує розширення.

Никон, благочинний ігумен Свято-Георгіївського монастиря:

- навіть питання про побудову нового приміщення для національного заповідника лишається на словах. Минулими роками виділили кошти на проектну документацію. Є варіанти різних проектів. Але на цей рік фінансування знову відклали. Тож залишається все як було раніше.

Серед присутніх у Берестечку було чимало відомих політичних облич. Лідер Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олег Тягнибок від цього дійства зарядився енергією на новий політичний сезон. Розповів, що козаки не зникли і той дух, який був у 1651 році присутній і досі серед українців.  

Олег Тягнибок, лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода":

- Україна має дуже сильну традицію передавати волю від покоління до покоління. Передавати волю і прагнення до нормального життя. Власне оці дні проведені у Берестечку, дають нам можливість ще більше всмоктати отой бойовий дух козаків, для боротьби заради соціальної і національної справедливості.

У свою чергу очільник області Василь Берташ висловив своє незадоволення приїздом політичних сил на історичну землю з метою агітації.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- мені завжди не подобалося, коли на поле берестецької битви приїздять політики та на кістках козаків займаються політиканством.

Незважаючи на політичні баталії, дух епохи героїчних поєдинків та відважних сутичок за рідну землю витав цими вихідними у славному Берестецькому краї.

 

Схожі статті