+380673870816 +380673870816

Церковні війни по-рівненськи

Конфлікт між громадою церкви Святого Миколая Чудотворця, що знаходиться у самісінькому серці міста і керівництвом Рівненсько-Волинської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви триває вже декілька років. Нині історія багаторічного непорозуміння дійшла і до Києва. Столичні посадовці пропонують сторонам нарешті порозумітися і поставити крапку в конфлікті. 

І моляться, і судяться. Міжусобиці в Українській Автокефальній Православній церкві тривають вже декілька років. Нагадаємо, раніше церковна будівля, що знаходиться у самісінькому серці міста по вулиці Словацького, 12, згідно розпорядження тодішнього очільника Рівного Віктора Чайки, належала діючій релігійній громаді. Втім, у 2001 році рішенням сесії право власності офіційно передано Рівненсько-Волинському єпархіальному управлінню, щоправда на той момент такої юридичної особи, навіть, не існувало. Нині ж виходить, у будівлі є два власники: єпархія та громада, яка вже декілька років оголосила себе незалежною. І все б нічого, якби церковна верхівка не вирішила продати приміщення, в якому проходить богослужіння, принаймні так говорять люди.

Степан Маринич, юрист громади, священик:

- Виникла проблема у 2007 році, коли керуючий архієрей і єпархіальне управління вирішили продати це приміщення, земельну ділянку, бо за цим приміщенням, згідно архівних довідок 14 соток землі. Це дуже дорогий клапоть земельки в центрі міста, тому і вирішили продати.

Продати аби в майбутньому збудувати новий храм в районі Ювілейного. Втім, громада проти, адже нині до них на богослужіння приходять чимало людей, вік та стан здоров’я яких не дозволить їздити так далеко. Окрім того, кажуть люди, вони вклали у реконструкцію чимало власних коштів.

Анатолій Мельничук, прихожанин церкви:

- Все, що ви бачите у цьому храмі - ікони, килими за власні кошти купила громада.

Сьогодні у цій церкві моляться і воїни-інтернаціоналісти, оскільки діючий настоятель сам є ветераном афганської війни. Колишніх вояків ображає те, яку сьогодні з їх релігійною громадою ведуть війну, нечесну війну.

Анатолій Мельничук, прихожанин церкви:

- Приїздили, вибивали двері. Це повторювалося разів чотири. І вранці, і ввечері. Люди збиралися і відстоювали свою церкву, тому що тут все трощили. Отця Івана закривали у кімнаті та вели з ним переговори. Ми старалися його підтримати.

За свою церкву люди вже який рік борються в суді. Свого часу вони, навіть, пікетували міську раду. Втім, тоді очільник Рівного Володимир Хомко "умив руки" та порадив самостійно розібратися з проблемою. Нині ж історія про церковні непорозуміння дійшла і до Києва. Регіональний представник радника секретаря РНБО з релігійних питань Володимира Шушкевича, до якого у розпачу за допомогою звернулась частина громади, закликає сторони до примирення.

Сергій Мусевич, помічник радника секретаря РНБО з релігійних питань в Рівненській області:

- Нещодавно ми збиралися по цьому питанню. І от зокрема Володимир Шушкевич, і ми всі бачимо, що це приміщення можна поділити навпіл та дійти порозуміння. 

Втім, консенсус можливий лише при умові, каже юрист управління УАПЦ Володимир Ігнатущенко, якщо громада обере собі нового священика, адже нині діючий митрофорний протоієрей Іван Поляниця знаходиться під забороною у церковній верхівці. Що ж стосується продажу приміщення, то нині таких планів немає.

Володимир Ігнатущенко, юрист Управління УАПЦ:

- Як була церква, так церква й буде. Предстоятель і голова релігійної громади в забороні, тому вони не можуть представляти громаду. За канонами єпархіального управління він має направити священика, якщо громада його хоче, то бере, а якщо не хоче, то їй направляють іншого священика. Але той священик, який в забороні та з якого заборона не знята, він не може представляти інтереси, то гріх.

Однак, громада священика змінювати не хоче. Свої права і надалі буде відстоювати через Феміду. Зокрема, нині у суді люди намагаються скасувати рішення міських обранців стосовно дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки в постійне користування Рівненсько-Волинському єпархіальному управлінню УАПЦ . Відтак, на чиєму боці буде правда - покаже лише час.

Схожі статті