+380673870816 +380673870816

Створено робочу групу із питань реформування трансплантаційної допомоги в Україні

Науковці прогнозують, що до середини XXI століття 50-60% оперативних втручань будуть пов'язані з трансплантацією органів, тканин або клітин. На жаль, Україна, яка є колискою основних напрямків трансплантації, значно відстає в розвитку трансплантаційної допомоги не лише від країн старої Європи та США, а й навіть від країн колишнього Радянського Союзу та Азійських держав. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я. 
    Трансплантація в Україні в останні роки представлена 7 центрами, які мають відповідне обладнання і підготовлених спеціалістів. Із них лише у двох центрах - Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова АМН України та Запорізькому центрі трансплантації – окрім трансплантації нирки можуть також виконуватися трансплантації серця, печінки, підшлункової залози. 
    Відповідно до Державної цільової соціальної програми "Трансплантація", усі пацієнти після трансплантації органів повністю забезпечуються імуносупресивними препаратами за рахунок бюджетних коштів. Однак кількість трансплантацій не відповідає потребам українського суспільства. У 2011 році в Україні виконано 86 трансплантацій нирки (у більшості випадків від рідних), 14 трансплантацій печінки і одну трансплантацію серця. Причини незначної кількості операцій обумовлені недосконалою законодавчою базою, відсутністю системи транплант-координації та негативним ставленням населення до трупного донорства

Схожі статті