+380673870816 +380673870816

Студентство Рівненщини активно досліджує українську та всесвітню історію

Студентство Рівненщини та України загалом активно досліджує українську та всесвітню історію. В Національному університеті "Острозька академія" пройшов другий тур науково-практичної конференції Всеукраїнського конкурсу студентських робіт з історичних наук. Тридцять відібраних, ще в першому турі юних дослідників, захищали свої наукові роботи перед комісією у складі провідних українських істориків.

Вже п’ять років магістр Острозької академії Сергій займається ґрунтовними історичними дослідженнями теми окупаційного періоду на землях Острожчини. В пошуках потрібної інформації він вивчав як матеріали краєзнавчих музеїв, так і спілкувався з очевидцями тих страшних подій. Він розповів, що найскладніше у дослідженнях те, що свідчення краян розбігаються з даними сухої архівної статистики. Відтак, якщо матеріальні речі, які були знищенні підраховані ретельно, то про людські втрати архіви зазначають скупо.

Сергій Іванов, магістр факультету міжнародних відносин НУ "Острозька академія":

- На першому курсі я думав брати загальну тему Другої Світової війни, але подумали і вирішили з викладачами, що краще зайнятись краєзнавством і я вважаю, що не прогадав, бо ця мікроісторія допомагає краще зрозуміти війну на конкретних прикладах, пропустити війну через долі окремих людей.

Конкурс, що об’єднав дослідницькі роботи студентства усієї України проводиться в Острозькій академії вперше. Відтак із 140 робіт обрано тридцять кращих, які розділили на чотири секції – давня та нова історія України, всесвітня, новітня історія нашої держави і джерелознавство та історіографія. Тематика та проблематика цих праць доволі широка, розповіли організатори.

Володимир Трофимович, завідувач кафедри історії НУ "Острозька академія": 

- І давня історія, новітня, є персоналії, є така тематика як Україна і світ. Чимало робіт присвячено місцевій тематиці.  

Продемонструвати свій дослідницький хист в історичних науках мали змогу студенти з найрізноманітніших вишів України. Представниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка Тетяна кілька років присвятила вивченню історії розвитку астрономічної науки на території українських земель, зокрема дослідженням функціонування першої обсерваторії при університеті святого Володимира. Вона розповіла, що тема насичена актуальністю та новизною.

Тетяна Сторожко, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка:

 - Моя робота пов’язана із працею архівних джерел, із матеріалами, які зберігаються в фондах музею історії астрономічної обсерваторії. Особливістю цієї теми є те, що більшість матеріалів ще не були залучені до наукового обігу, тому поле для досліджень надзвичайно широке і є над чим працювати.

Організатори ж всеукраїнського конкурсу сподіваються, що роботи хоч молодих, проте перспективних науковців залишать свій відбиток в дослідженні вітчизняної та світової історії. Адже нині існує безліч білих плям та перекручених, чи то не доведених фактів нашої минувшини і молоде покоління має всі шанси відкрити, якщо не двері, то хоча б вікна у світ історії.

Схожі статті