+380673870816 +380673870816

Спеціалісти розробляють енергетичну мапу Рівного

Мільйон двісті тисяч гривень щороку впродовж п’ятирічки необхідно інвестувати у наше місто, аби рівнянам було тепліше - порахували київські спеціалісти з інституту місцевого розвитку в рамках угоди між владою Рівного та Міжнародним урядом державного агентства США. Вони приїхали в обласний центр аби презентувати комунальникам та міській владі попередні розрахунки енергетичного плану міста Рівне. 

Муніципальний енергетичний план нашого міста – це документ, над яким столичні фахівці працюють із 2009 року. Його суть полягає у покращенні енергетичної, соціально-економічної та екологічної безпеки населеного пункту за рахунок низки кардинальних методів. Іншими словами, рівнянам стане жити тепліше, дешевше та корисніше. Але коштує це грошей. До того ж чималих. У рік бюджет розвитку має інвестувати мільйон двісті тисяч гривень. І так впродовж 5 років. За ці кошти мінятимуть труби, відбудеться стовідсотковий перехід до об’єднань співвлаників багатопоперхівок, зменшиться використання газу тощо.

Руслан Тормосов, один із розробників муніципального енергетичного плану м. Рівне:

- У нас є ряд досліджень, які показали, чому саме так склалася ця система. Із трубами все зрозуміло. Всі ділянки позначені і будуть передбачені гроші на їх заміну і ремонт.

Опрацювавши чималу документацію, фахівці спрогнозували і те, якими темпами наповнюватиметься бюджет розвитку міста.

Роман Жердицький, один із розробників муніципального енергетичного плану м. Рівне:

- За темпи зростання був взятий середній показник за 2010-2011 роки, він складав 29 відсотків. Це те, що порахували ми. Нами були отримані показники міста і цей показник набагато нижчий, не оптимістичний і майже не зростає.

Але на обговоренні, міські чиновники це відразу заперечили. Рівне стільки не заробляє, а отже і не зможе стільки витрачати.

Сергій Васильчук, заступник міського голови Рівного:

- Насправді - це джерело вже протягом 9 років, як я працюю з бюджетом, в однакових числах і складає від 15 до 18 мільйонів гривень, тому їх прогноз занадто оптимістичний.

Втім столичні експерти наголосили, що такі капіталовкладення окупляться згодом.

Руслан Тормосов, один із розробників муніципального енергетичного плану м. Рівне:

- Ми запропонували приблизно з десяток проектів переходу на альтернативні джерела обігріву. Газ – це хороший вид палива і з екологічної точки зору, але ми газозалежна країна, тому презентація таких проектів у найближчі 5 років є корисною та цікавою.

Окрім реформ, ремонтів та інновацій у програмний документ закладені й інші моменти. Так, за ці кошти планують навчати вчителів-екологів та видавати підручники для школярів, аби виховувати з них свідомих та відповідальних громадян. Можна припустити, що у проекті міститься ще багато подібних суперечливих моментів, але влада наголосила, що енергетична мапа необхідна.

Схожі статті