+380673870816 +380673870816

Швидку допомогу Рівненщини реорганізують

Чимало краян бідкаються, що можна швидше померти, аніж дочекатися швидкої допомоги. Розуміючи усю гостроту проблеми та обґрунтованість подібних нарікань, голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ ініціював реорганізацію системи швидкої медичної допомоги. В планах чиновників поповнити автопарк спеціалізованими машинами та обладнати їх інноваційними системами форми контролю за структурними підрозділами. 

За минулий рік до диспетчерських служб швидкої допомоги нашого краю надійшло 400 тисяч викликів. З них 60 тисяч людей було госпіталізовано у край важкому стані, що складає 20 % від усіх викликів. Якщо у великих містах швидка медична допомога є дійсно "швидкою", то у сільській місцевості ситуація протилежна. Тому реорганізовуючи цю галузь, у планах медиків вже найближчим часом відкрити 24 цілодобові пункти на базі сільських амбулаторій та забезпечити їх транспортом.

Віталій Бойко, начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

- 57 санітарних автомобілів. Задумки такі в цьому році: придбати УАЗи, ГАЗелі з медичним обладнанням і 6 автомобілів-реанімобілів для транспортування важкохворих.

Аби скоротити витрати пального каретами швидкої допомоги та реалізувати гасло "Швидка медична допомога у сільській місцевості за 20 хвилин", в обласній адміністрації планують оснастити автомобілі згідно останнього слова техніки.

Віталій Бойко, начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

- Встановити та налагодити бортові пристрої в автомобілях, контроль руху в реальному часі з використанням системи GPS, допомогу водію у пошуку оптимального маршруту. На 100 "швидких" є пропозиція запропонувати смартфони і планшети встановити на кожну машину.

Навігатори допоможуть лікарям швидше дістатися до хворого. А відповідно і витрати пального зменшаться. Зекономлені кошти в обласній адміністрації планують витратити на соціальну сферу. До речі, встановлення подібних систем дозволить відслідкувати через Інтернет час виклику "швидкої" та її прибуття на місце.

 

Схожі статті