+380673870816 +380673870816

Штраф за несанкціоноване встановлення світлових та звукових сигналів на автівках зросте у 40 разів

50 тисяч гривень штрафу водіям, які несанкціоновано використовують спеціальні світлові та звукові сигнальні пристрої на своїх транспортних засобах. Це у кілька десятків разів більше ніж за керування авто у нетверезому стані. У перші дні весни Президент України підписав Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв". 

Згідно із підписаним Главою держави закону, відповідальність за несанкціоноване встановлення світлових та звукових сигналів на транспортних засобів зросте у 40 разів. Якщо раніше таке порушення тягнуло за собою штраф від 850 до 1020 гривень з конфіскацією цих пристроїв відповідно до рішення суду, то у разі прийняття цього закону водії-порушники змушені будуть заплатити від 42 000 до 51 000 гривень з конфіскацією цих пристроїв.

Микола Пелюшок за кермом уже понад 30 років. Чоловік розповів, що справді такі пристрої мають використовуватися лише у спецавтомобліях. Хоча й купити сьогодні їх можна без проблем на будь-якому авторинку. Були би гроші.

Як розповіли у Державтоінспекції, за минулий рік в області затримали двох водіїв, які самовільно приладнали до свого авто спеціальний звуковий пристрій, ще одного – цьогоріч.

Нині згідно Інструкції "Про порядок видачі та обліку дозволів на встановлення та використання спеціальних світлових та звукових сигнальних пристроїв", їх можна встановлювати лише у спецавтомобілях державної охорони, міліції, оперативних або спеціальних транспортних засобах військової інспекції, безпеки дорожнього руху, військової служби правопорядку в Збройних Силах України, швидкої, рятувальників та інших, які чітко визначені у цьому документі. 

Правоохоронці наголошують, дозвіл на використання світлових та звукових сигнальних пристроїв надає Центр безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС. Вони радять водіям не ризикувати та не облаштовувати самовільно свої засоби пересування, аби уникнути чималої матеріальної відповідальності.

Схожі статті