+380673870816 +380673870816

Рівненський інститут слов’янознавства відвідали науковці із Польщі

Європейські освітні цінності – українським студентам! 24 січня в історії Рівненського інституту слов'янознавства Київського славістичного університету відзначився двома доволі важливими подіями. У стінах вишу розпочалася вже 9 міжнародна науково-практична конференція та відбулося підписання угоди між навчальним закладом та Гірничо-металургійною академією міста Краків. 

На дев’ятій міжнародній науково-практичній конференції "Центрально-Східна Європа: 20 років системних трансформацій і геополітичних змін" в Рівненському інституті слов’янознавства Київського славістичного університету зібралося доволі багато професорів не тільки з нашої держави, а й з-за кордону. Вже традиційно, науковці говорили про зміни, які відбуваються в цих країнах. Втім, цього разу левову частку розмови присвятили освітнім темам. Як зазначив професор відділу гуманітарних наук Гірничо-металургійної академії міста Краків Даріуш Вояковський, системи освіти Польщі та України схожі, втім є свої нюанси.

Даріуш Вояковський, професор відділу гуманітарних наук Гірничо-металургійної академії м. Краків (Польща):

- Якщо навіть з’являються якісь відмінності, то вони не випливають із засад самих систем освіти, а з певних ситуацій, які пов’язані із політичними, культурними і фінансовими чинниками.

Окрім поважного професорсько-викладацького складу на конференцію завітали і студенти вишу.

Андрій Ляпунін, студент 3 курсу РІС КСу:

- Завдяки таким конференціям ми можемо краще пізнати Європу, послухати доповіді іноземних викладачів. Безумовно - це плюс для студентів для факультету міжнародних відносин, якому я навчаюся.

Знаковою ця конференція стала ще й через те, що під час неї керманич "слов’яника" та представник академії підписали угоду про співпрацю. Ректор Рівненського інституту слов'янознавста Київського славістичного університету Людмила Шелюк запевнила, що цей крок відбувається в рамках Болонського процесу освіти.

Людмила Шелюк, ректор РІС КСу:

- Сьогодні ми розглядаємо студента як мобільний суб’єкт. Студент може семестр навчатися в Україні, а семестр в Польщі, Чехії, Словаччині або в іншій країні.

Втім, це ще не всі переваги та можливості, які відкриваються перед молоддю завдяки такій співпраці.

Олег Тищенко, доктор філологічних наук, професор РІС КСу:

- Студент має можливість на дуже вигідних умовах продовжити навчання на магістратурі, також виїздити на практику, також можуть приїздити професори, які читають лекції і в Україні, і в Польщі.

Окрім обміну студентами, відбуватиметься і обмін професорами. А це, в свою чергу, ще більше підвищить рівень знань, які отримуватимуть студенти.

Схожі статті