+380673870816 +380673870816

Рівненські науковці-екологи ознайомилися з польськими методами отримання альтернативного палива

Делегація науковців-екологів із Рівного нещодавно відвідала Польщу, аби ознайомитися з новими методами отримання альтернативного палива на основі міських відходів - технологією спалення сміття в цементних печах.  

Нині у Рівному все частіше стали обговорювати проблему накопичення твердих побутових відходів. Тим більше, незабаром у місті запрацює новий сміттєпереробний завод, аналогів якому немає в Україні. Досліджували європейський досвід, який можливо стане у пригоді, рівненські науковці, професори Національного університету водного господарства та природокористування. Відтак у місті Кельце вони відвідали цементний завод, де прослідкували за процесом виготовлення альтернативного палива у печах. 

Ігор Статник, доцент кафедри екології НУВГП:

- Це продукт – частина гранульованого сміття, подається в піч і спалюється з основним паливом, згорає і створює температуру близько 2 тисяч градусів.

Наші екологи розповіли, що для виготовлення енергоресурсів поляки використовують різноманітні матеріали, навіть дещо незвичні.

Ігор Статник, доцент кафедри екології НУВГП:

- В якості альтернативного палива використовуються автомобільні шини, які від’їздили свій термін.

Вивчивши закордонний досвід, наші науковці ствердилися, власне і в тих ініціативах, які реалізують та готують запровадити у Рівному. Насамперед їх цікавила екологічна безпека з утилізації твердих побутових відходів.  

Микола Клименко, професор, завідувач кафедри екології НУВГП:

- Європейський досвід засвідчує, що таке паливо можна використовувати в різних аспектах. Це і котельні, й інші можливості спалювання. А ми будемо розглядати проект, коли альтернативне паливо буде використовуватися сумісно з вугіллям на виробництво цементу у Здолбунові.

За аналогами польського підприємства на Рівненському сміттєперобному заводі відділятимуть через спеціальне сито біологічні та мінеральні речовини від сміття і перероблятимуть на альтернативне паливо, яке можна буде використовувати замість вугілля. Невдовзі його використовуватимуть на ВАТ "Волинь-Цемент" у Здолбунові.

Нині закінчуються будівельні роботи Рівненського сміттєпереробного заводу, першу тонну альтеративного палива на цементний завод планують привезти вже на початку Євро-2012.

Схожі статті