+380673870816 +380673870816

Рівненські майстрині розробили ескізи розпису велетенської писанки

24 серпня в Києві пройде Всеукраїнський парад писанок. До цього часу кожен обласний центр має розмалювати гігантське яйце довжиною чотири та шириною в понад два метри, відповідно до колориту свого регіону. Величезне яйце вже прибуло до нашого міста. 

Розмалювати гігантське яйце до Всеукраїнського параду писанок взялися майстрині із місцевої художньої школи. Вони розробили 3 ескізи майбутньої писанки. Який із них стане остаточним - не вирішено. Також і невідомо скільки коштів потрібно витратити на створення писанки.

Артур Мартиненко, директор Рівненської художньої школи:

- Тут же розумієте, не лише фарба, тут треба певні інструменти, певне пристосування, щоб цю писанку обертати. Щоб вона рухалася у просторі. Адже в такому стані, в якому вона зараз приїхала, нанести малюнок фактично неможливо.

Серед трьох варіантів малюнку писанки, організатори творчого процесу схиляються до ескізу Наталії Дребот. Майстриня розповіла, аби писанка не була тьмяною, вона поєднала візерунки різних часів та куточків нашої області. В центрі композиції знаходиться малюнок дерева життя.

Наталія Дребот, автор ескізу:

- Чому саме дерево життя, адже це символізує рід: мати, дитина і батько. Разом з тим, він несе магічну силу. Це збереження добробуту і воно надає силу.

Наразі чиновники ведуть перемовини із організаторами Всеукраїнського параду писанок, аби таке чудо-яйце після його завершення не залишилося у музеї народної архітектури та побуту, а відправилося назад до Рівного. Розглядається варіант створення одразу двох писанок. Яйце-гігант виготовлялося на заводі, який виробляє літаки.

Владислава Стецюк, журналіст:

- Гігантська писанка має і у воді не тонути, і у вогні не горіти. Адже виготовлена вона спеціально на заводі "Антонова".

Саме авіаційні технології "Антонова" і зробили величезні писанки напродчуд міцними.

Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного:

- Вона пристосована до різних погодних умов. Її важко розбити, адже все це формується при різних температурних режимах. Є така технологія у "Антонова". Її знаходження на вулиці унеможливить будь-які варварські дії.

Роботу над розписом організатори художнього процесу планують розпочати вже наступного тижня. А скільки вона триватиме - сказати важко. Адже за словами художників, хоча яйце і величезне, проте його розпис вимагає практично ювелірної роботи.

Схожі статті