+380673870816 +380673870816

Рівненщина стала першим регіоном, де продемонстрували роботу загальнонаціонального інтернет-порталу та інтернет-телебачення

Історію потрібно відтворювати так, аби вона консолідувала а не робила з українців опонентів. Саме це було поштовхом для реалізації патріотичного проекту "Україна: історія великого народу". Черговим етапом його реалізації стало створення загальнонаціонального громадянського інтернет-порталу та інтернет-телебачення з історії і культури України. Вперше презентували його на Рівненщині, адже саме наш край входить в четвірку областей, які є базовими для реалізації цього проекту. 

У 2007 році в нашій державі був заснований патріотичний проект "Україна: історія великого народу". За час свого існування в його рамках було видано багатотомні науково-популярні видання історичного спрямування. Також в рамках проекту підготовлено та створено художній і музичний напрямки. Наприклад, Національний академічний театр опери і балету імені Тараса Шевченка здійснив постановку балету "Володар Борисфену". А вже у 2011 році з метою залучення до проекту відомих громадських діячів, істориків та краєзнавців створено громадську організацію "Всеукраїнське об’єднання – Україна славетна". Саме вони стали ініціаторами створення інтернет-порталу "Litopys.com.ua". На цьому ресурсі можна знайти чимало корисної та цікавої інформації в Енциклопедії історії України.

Володимир Зубанов, радник Президента України:

- Разом працюючи з вченими Академії наук ми створили більше 60 томів книг за напрямками історії, в тому числі і Енциклопедію історії України. Вона починається від давніх часів і закінчується відтворенням подій у 2010 році. Де б я не був, де б не презентували ці книжки, практично зауважень до змісту немає.

Розміщувати історичні матеріали на порталі зможе кожен бажаючий, проте, спочатку вони будуть перевірятися експертними радами на достовірність наданих фактів. А от висловити свою думку чи припущення, яке може протирічити загальноприйнятій версії тих чи інших подій, користувачі порталу зможуть в розділі спілкування спільноти. На цьому ж інтернет-ресурсі можна переглянути різноманітні матеріали в розділі телебачення-онлайн. На Рівненщині інтернет-портал "Litopys.com.ua" презентували не випадково, адже розроблявся він спільними зусиллями колективів Національного Університету "Острозька академія" та Рівненського державного гуманітарного університету.

Олексій Губанов, заступник голови Рівненської ОДА:

- Ми маємо безпосереднє відношення до цього інтернет-портралу та інтернет-телебачення. Адже фактично нашими місцевими силами створювався цей продукт, робилася ця робота і продовжує робитися. Адже тут є ще дуже багато можливостей, але всі вони направлені на те, аби глибше, яскравіше та детальніше вивчати історію України.

Студентство ж до розробки порталу залучили, аби майбутні фахівці в галузі історії мали змогу своїми курсовими та дипломними роботами доповнювати та деталізувати історію нашого краю.

Ігор Пасічник, ректор НУ "Острозька академія":

- На жаль, більшість рівнян не знають славетну історію цієї землі, не пишаються нею і не пропагують її. Я думаю, що ще не один рівнянин здивується, в якому краї він живе та яка тут славетна історія. Тому ми долучилися до цього проекту.

За словами організаторів проекту, наступним кроком його реалізації стане створення мережі українських історичних клубів, куди увійдуть різноманітні установи  - бібліотеки, навчальні заклади, музеї, театри, підприємства міст та сіл. Членами таких клубів можуть стати як громадяни України, так і представники діаспори.

Схожі статті