+380673870816 +380673870816

Рівненщина Європейська. Устя та Басів Кут в небезпеці (ВІДЕО)

Роль водних ресурсів важко переоцінити. І їх збереження та раціональне використання – в пріоритетах всіх країн. У рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС Україна має ряд зобов’язань у сфері водних ресурсів.

Зокрема, серед додатків до Угоди Водна Рамкова Директива ЄС; нормативні акти, що стосуються якості питної води, а також очищення міських стічних вод. Наразі на виконання вимог цих директив запроваджується принцип басейнового управління, розроблено ряд показників якості питної води, впроваджуються системи моніторингу. А

от проблема очистки міських стічних вод викликає занепокоєння у екологів. В цій сфері Україна має впровадити норми відповідної директиви ЄС. На її імплементацію є ще 8 років. В тому числі до 1 листопада 2019 має бути запроваджена система оцінки, а до 1 листопада 2022 має бути підготовлена технічна та інвестиційна програма з імплементації.

Тим часом ситуація з міськими стічними водами у Рівному жахлива. Про це говорять міські еко-активісти. Очисні споруди застаріли і не працюють належним чином. А каналізація з приватного сектору зливається просто у Басівкутське озеро та річку Устя. Застарілі очисні споруди у Рівному можуть призвести до екологічної катастрофи. 

Андрій Мартинюк, голова ГО «Екоклуб»:

В нас дуже старі очисні споруди, які працюють на максимумі своєї потужності. Більшу частину стічних вод ми відправляємо на очисні споруди «Азоту», які теж вже застаріли і не справляються зі своїми функціями. Крім того, фактично це означає, що ми не повну плату як споживачі, платимо за їх очистку.

У зв’язку із тим, що місто використовує очисні споруди «Рівнеазоту», може виникнути ще один колапс, якщо вони припинять працювати. 

Андрій Мартинюк, голова ГО «Екоклуб»:

— Фактично в нашого міста не має плану Б, що станеться, якщо зупиняться очисні споруди «Азоту». Тобто ми почнемо вже всі нечистоти скидати у річку Устя, а зараз ми робимо це частково. Друга проблема це те, що багато приватної забудови розташовано в не каналізованих районах, особливо останніми роками.

Активісти усю провину у цій ситуації покладають на місцеву владу.

Андрій Мартинюк, голова ГО «Екоклуб»:

На жаль, наша влада злочинно недолуга, взагалі не вирішує цю проблему. Більше цього вона посилює цю проблему, виділяючи і далі місця під забудову поблизу водних об’єктів, не споруджуючи при цьому каналізації.

Якщо на рівні міста проблему із очисткою стічних вод вирішити не легко, то якраз для приватних секторів, особливо для Басового кута, що активно забудовується, місцеві підприємці знайшли рішення.

Так, одна із компаній розробила унікальну очисну установку, яка призначена для очищення стічних вод на невеликих об’єктах – кілька вулиць, невелике селище, школа, дитсадок, база відпочинку. Відтак, ці установки мають великі переваги, адже в основі їх роботи біологічне очищення. Взята така технологія біологічного очищення  у країнах Євросоюзу. Оскільки там питанню зі стічними водами приділяють велику увагу.    

Анатолій Денега, начальник технічного відділу:

По перше, це затримання грубих нечистот в великій сітці, це семи програмне регулювання потужності , в залежності від витрати стічних вод, які надходять на установку, за допомогою того, щоб установці відслідковувати рівні води, датчиками рівнів. Кабелем датчики рівнів з’єднані з блоком управління. Блок управління автоматично переводить роботу установки в економний режим. За рахунок цього можна зекономити до 70% електроенергії  під час локації установок «Біотал». 

Розробники запевняють, що їх технологічне рішення може бути актуальним і для новостворених ОТГ. На жаль, ситуація із стічними водами невтішна не тільки у нашому місті, а й інших регіонах України.

Проблема полягає в тому, що не у всіх населених пунктах каналізаційні очисні споруди працюють у режимі повної біологічної очистки, а в окремих випадках у водні об’єкти стічні води скидаються взагалі без очистки. Слід зазначити, що сьогодні вимоги до стічних вод, що скидаються у водойми, в Україні вищі ніж в Європі. Натомість наразі в Україні немає практично жодних очисних споруд з закінченим технологічним ланцюжком, який би відповідав вимогам відповідної директиви ЄС.

Для вирішення цих проблем передбачається прийняття закону у сфері водовідведення, який би регулював скидання стічних вод від малих господарств, а також імплементація Водної Рамкової Директиви ЄС і Директиви «Про очистку міських стічних вод». 

Схожі статті