+380673870816 +380673870816

Рівненщина Європейська. Результати реформ в Україні: чи вдалося міліцію перетворити у нову поліцію? (ВІДЕО)

2 роки, як міліція стала поліцією. Нагадаємо, 4 серпня президент України Петро Порошенко підписав відповідний Закон, що трансформував стару міліцію у нову структуру.

Кілька років тому ці чоловіки вирішили піти працювати до патрульної поліції на Волині. Кажуть, хотіли змін, хоч і не дуже довіряли старій системі правоохоронних органів.

Сергій Мерчук, начальник Управління патрульної поліції Рівного:

- Я можу сказати, що я спочатку соромився подавати документи в патрульну поліцію, оскільки в мене була така відраза… Нещодавно вони мене били на Майдані, нищили мою країну. Але що робити? І я не захотів стояти осторонь і критикувати систему, яка оновлюється.

Руслан Жук, начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Рівненській області:

- Взагалі, до служби в національній поліції я був студентом в Польщі. І я бачив, як працює поліція за кордоном і як працює міліція в Україні. Пішов час реформи, я вирішив піти в поліцію. Не вірив до кінця, що можна простому хлопцю пройти в поліцію, їздити на «Prіus», мати форму.

Нині ж Руслан Жук та Сергій Мерчук займають керівні посади в поліції Рівненщини. На їх переконання, саме ентузіазм та принциповість дозволяють продовжувати реформувати систему правоохоронних органів далі і викорінювати старий дух міліції.

Сергій Мерчук, начальник Управління патрульної поліції Рівного:

- Так, звичайно, в нас дуже багато помилок, ми це визнаємо. До цього часу кожного місяця проходимо додаткову підготовку. Але в нас і багато плюсів:до 30 тисяч недобросовісних водіїв оштрафовано нами, більше тисячі кримінальних справ розкрили , більше 1500 водіїв у стані алкогольного сп’яніння, більше 15 людей врятували на трасі міжнародного значення.

Нагадаємо, два роки тому президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон, що трансформував міліцію у нову поліцію.  Цей крок став дуже важливим в рамках співробітництва з ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки. Адже, згідно угоди сторони надають особливого значення утвердженню верховенства права та укріпленню інституцій у сфері правоохоронних органів. Окрім того, реформою поліції активно займається Консультативна місія ЄС. Допомагають українським полісменам обладнанням, проводять тренінги, надають консультації. А з квітня цього року європейський проект «Підтримка реформи поліції» працює над створенням 20-ти зразкових відділків поліції на Київщині, Харківщині та Львівщині. І хоч реформування у системі почалося, але деякі підводні камені досі заважають йти шляхом оновлення. Серед таких, за словами експертів, політизованість правоохоронних органів. Чимало кадрових призначень відбуваються саме на цій ниві, зрушень також не дала переатестація старих міліціонерів - у структурі так і лишилися працювати ті ж самі обличчя.

Віталій Лебедюк, політолог:

- Лише 10 %  з тих, хто пройшли переатестацію - це були нові люди. І я спілкувався з представниками громадськості у Рівному. Казали, що не вистачає досвіду, щоб оцінити цю людину. Колишні міліціонери казали, що не брали хабарі, але, коли питали, звідки у вас ось ця машина, то він каже, що це йому теща подарувала . Друге, найбільш запущений міф про те, якщо ми всіх звільнимо, то це буде криза системи, вона зможе розвалитися і так далі.

Старі підходи до роботи теж лишилися, розповідають політологи.  Перешкоджає змінам не оновлена законодавча база (це 30 річний кодекс про адміністративні порушення), а ще радянські вимоги до виконання обов’язків.

Віталій Лебедюк, політолог:

- Я думав, що вони це відмінять, це, так звана, атестація поліцейських. Професійність вимірюється, скільки справ розглянули. В результаті, виходить, що поліція сучасна повинна вдаватися до старих методів: певна кількість правопорушень, скільки справ у суд скерувати і, в результаті, виходить порочне коло, де всі зацікавлені, щоб було багато, але якості немає.

Чи довіряють люди правоохоронній системі сьогодення, ми поцікавилися під час опитування.

- Ні. Ну чому? Зараз нова поліція. І якщо не дати людям шанс, то як потім жити у цій державі? Комусь треба починати вірити, вже все ж таки.

- Скільки раз я стикалася, вони мені ні разу не допомогли.

- Зараз, в теперішній час, важко довіряти кому, але надію треба мати. Бо, якби не було правоохоронних органів, то була б розруха у нашій країні.

Загалом, за словами експертів, реформа нової поліції радше нагадує один великий фасад, який в загальному виглядає привабливо і цілісно. Але, якщо придивитися, всередині таїть багато мікротріщин, що символізують  недопрацювання. Та шлях до змін нелегкий, то ж є очікування, що реформаторський  подих у поліцію принесуть саме нові обличчя, які не просто готові наполегливо працювати, а переконані, що ніколи не зрадять цінностям своєї держави. 

Сергій Мерчук, начальник Управління патрульної поліції Рівного:

- Коли хочеться зробити якусь дурницю або руки опустилися, ти згадуєш, як тобі тремтячими руками плели ці ангели. Це плела Світлана з Луцька, з дитинкою. І вони в мене були в підсумках від автоматів. І ти згадуєш ці моменти, і тобі не хочеться ніяких дурниць робити, хочеться працювати, робити роботу чесно.

Схожі статті