+380673870816 +380673870816

Рівненщина Європейська. Профілактика передусім. Європейські підходи до здоров'я запроваджують у Рівному (ВІДЕО)

Нарешті запрацює. Мова йде про Центр громадського здоров’я у Рівному. Адже його створення триває уже більше року, і процес за цей час встиг зазнати як позитивних зрушень, так і прикростей. Нині ж представники громадськості, місцевої влади, МОЗу та медичної спільноти зібралися на фінальні обговорення.

Зустріч відбулася в рамках проекту «Сприяння інтеграції України в європейські мережі охорони здоров’я», який втілює благодійна організація «Мережа 100 відсотків життя Рівне» за підтримки Європейського Союзу. Активісти переконують, налагодження ефективної системи громадського здоров’я відповідає євроінтеграційним планам України.

Юрій Лазаревич, голова БО  «100% життя Рівне»:

Семінар проводиться за підтримки Європейського Союзу. На виконання асоціації, яку підписала Україна з Євросоюзом, там є пункти, які стосуються охорони здоров’я і безпосередньо Україна взяла на себе зобов’язання створення центрів громадського здоров’я. На національному рівні такий центр уже створений. Це державна установа. Нині відбуваються процеси по областях, на регіональному рівні, в якихось областях відкриваються центри, у якихось уже відкрито. На етапі у нас створення центру. Нам би хотілось його створити найбільш ефективним, найбільш якісним.

Дійсно, створення єдиної системи громадського здоров’я передбачає Глава 22 Угоди про асоціацію з ЄС. І йдеться тут передусім про профілактику захворювань. А це, в свою чергу, допоможе економити ресурси.

Роман Родина, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я  МОЗ України:

Зараз ми допомагаємо, сприяємо громадськості, щоб у громадян був попит на здоровий спосіб життя, тому що це ефективно з точки зору фінансів, і це ми будемо також доводити громадськості, тобто простіше щепитися, ніж потім лікувати хворобу, а це проблема фінансова як для людей так для всієї держави, тобто це основні напрямки, в яких ми будемо розвиватися, і звичайно, що місцеві органи влади, тобто в областях теж повинні розвивати цей напрямок.

Передбачено, що Центрам громадського здоров’я будуть делеговані деякі функції у сфері попередження та контролю за інфекційними захворюваннями, що є в переліку зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Окрім цього, європейські підходи до громадського здоров’я додають і новизни українській системі – зізнаються навіть досвідчені медики. Йдеться про профілактику та боротьбу з неінфекційними захворюваннями. Пропаганда здорового способу життя, охорона здоров'я матері і дитини, психічного здоров'я, боротьба із залежністю від алкоголю, наркотиків та тютюну – цілі директив ЄС, які має імплементувати Україна, і яким досі не приділялося вдосталь уваги.

Олена Гандзюк, головний лікар Центру СНІДу:

Це епідеміологія інфекційних та неінфекційних, що є кардинально новим напрямком, хвороб, бо ми звикли мати справу з епідеміологією інфекційних захворювань, а неінфекційних, які є найбільшою причиною смертності населення, в епідеміології такого поняття навіть немає, це основні завдання системи громадського здоров’я в Україні і в Рівненській області.

Таким чином Центри громадського здоров’я об’єднають у собі функції кількох установ, будуть охоплювати і оцінку ситуації із захворюваністю, і профілактику, і контроль та попередження. А ще не варто забувати про пропаганду здорового способу життя, подовження активного віку громадян та покращення загального благополуччя населення. Ініціатори створення Центру громадського здоров’я у Рівному тішаться, що їх ідеї поволі переймають й інші регіони.

Олена Гандзюк, головний лікар Центру СНІДу:

 У нашій області рішенням сесії ще минулого року затверджено створення Центру громадського здоровя, ми одні були з перших, ми запропонували модель, яку нам дуже приємно, що наша модель запропонована Міністерством охорони здоровя як оптимальна іншим областям, і інші області вже підтримали ініціативу, і вже на сьогоднішній день рішення сесії є в Кіровоградській області за такою схемою приблизно, Львів, наші сусіди та Волинь.

Завдяки тому, що в ЄС пропагується здоровий спосіб життя, відсоток смертності там значно нижчий. Адже увага приділяється первинній профілактиці та своєчасному зверненню до лікарів. Звісно, інституційних кроків у цій сфері для України буде замало, над свідомістю краян ще доведеться попрацювати.

Однак започаткування Центрів громадського здоров’я – уже зрушення. Тим більше, позитивні відгуки ідея створення таких центрів отримала і від Місії Європейського Союзу та Всесвітньої організації охорони здоров’я. А експерти Єврокомісії, що аналізували нашу систему охорони здоров’я, зізналися, що країни Європи зацікавлені у посиленні профілактичних заходів в Україні, адже хочуть бачити біля себе як безпечного, так і здорового сусіда.

Схожі статті