+380673870816 +380673870816

Рівне у п’ятірці найзабрудненіших міст Західної України

Рівне у п’ятірці найзабрудненіших міст Західної України. Таку, дещо невтішну статистику оприлюднила Центральна геофізична обсерваторія Міністерства з надзвичайних ситуацій. Цей рейтинг вираховувався регулярно за індексом забруднення атмосфери. У Рівному такий показник становить 14, 25 і оцінюється спеціалістами як дуже високий рівень забрудненості повітря. 

Формальдегід, діоксид азоту, фенол та оксид вуглецю – це неповний перелік шкідливих речовин, які переважають в нашому рівненському повітрі та з кожним роком лише підвищують забрудненість атмосфери, розповіли фахівці-гідрометеорологи. 

Валентина Кулініч, завідувач сектору спостереження за забрудненням атмосферного повітря Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

- Основним забрудником у нашому місті є автотранспорт. І згідно переліку інспекції екологічної є три підприємства, які вважаються основними забрудниками – це ВАТ "Азот", підприємства "Прометей" та "Акватон".

Відтак, якщо в 2009 році індекс забруднення атмосфери у Рівному становив 7,05 і оцінювався експертами як середній рівень забруднення повітря, то у 2011 році цей показник зріс до числа 14, 25 і свідчить про дуже високий рівень забрудненості. Фахівці запевнили, що причини таких невтішних результатів статистики різні. На погіршення екологічної ситуації вплинули не лише викиди промислових підприємств, збільшення кількості автотранспорту в місті, а й погодні явища.

Валентина Кулініч, завідувач сектору спостереження за забрудненням атмосферного повітря Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

 - Я би говорила, що це комплексно, плюс погодні умови сприяли цьому. Порівняно з 2010 роком була мала кількість дощових днів в році, була велика кількість дів з туманами і штилями.

Загалом, за даними Центральної геофізичної обсерваторії Міністерства з надзвичайних ситуацій, по Україні у лідери міст з найбільш забрудненим повітрям вирвалися Маріуполь, Ужгород, на третьому місці опинилася Горлівка Донецької області. Рівне ж посіло п’яту сходинку невтішного екологічного рейтингу серед міст Західної України.

Схожі статті