+380673870816 +380673870816

Прокуратурою Рівненщини проведено перевірки додержання законодавства у сфері захисту прав дітей

Органи прокуратури Рівненської області провели перевірки додержання законодавства щодо прав дітей на гідний розвиток, запобігання серед них негативних явищ та шкідливих звичок. Про це повідомила прес-служба прокуратури області. 
    Так, органами влади та місцевого самоврядування недостатньо фінансуються цільові соціальні програми, спрямовані на розвиток позашкільної освіти та профілактику злочинності серед неповнолітніх. Для прикладу, рішенням обласної ради затверджено план заходів з виконання у 2011 році Загальнодержавної програми "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини" на період до 2016 року. Для фінансування цих заходів було передбачено з обласного бюджету 171 тисячу гривень, однак фактично профінансовано лише 28 тисяч гривень. 
    Незважаючи на те, що 31 позашкільний заклад потребує ремонту та оновлення матеріально-технічної бази, Програму розвитку позашкільної освіти на період до 2014 року було фактично профінансовано лише на 5 відсотків. Натомість, як з’ясовано, кількість гуртків в підлітковому клубі "Оберіг" Радивилівського району скорочено утричі, а еколого-натуралістичний підлітковий клуб "Колос", що в Дубровицькому районі, взагалі припинив роботу. З метою усунути вказані порушення прокуратура області внесла голові облдержадміністрації подання. 
    Відсутність достатньої кількості закладів позашкільної освіти, розгалуженої мережі гуртків, призводить до того, що підлітки самі на свій розсуд організовують дозвілля. Переважно воно зводиться до відвідання комп’ютерних клубів, Інтернет-кафе, дискотек, де безперешкодно підлітки вживають алкогольні та енергетичні напої. Як результат - до лікувальних установ області було доставлено у минулому році 57 неповнолітніх через отруєння від вживання алкоголю.
    Прокурорськими перевірками встановлено, що органи внутрішніх справ не завжди вивчають причини та умови, які сприяють вчиненню злочинів та правопорушень неповнолітніми. Про неналежну індивідуально-профілактичну роботу з неповнолітніми правопорушниками вказує той факт, що у минулому році 132 підлітки, які перебували на обліку в органах міліції за скоєння злочинів, повторно їх вчинили. 
     Усього, за результатами проведеної перевірки міськрайпрокурорами Рівненщини порушено 1 кримінальну справу, внесено 148 документів реагування, в т.ч. 38 подань в заклади та органи освіти з вимогою посилити виховну роботу серед учнівської молоді. До відповідальності притягнуто 110 посадових осіб.

Схожі статті