+380673870816 +380673870816

Профспілки Рівненщини обговорили нову редакцію Трудового кодексу України

Нову редакцію Трудового кодексу України обговорили представники громадської ради та профспілок Рівненщини під час круглого столу. 

Відносини між роботодавцями та представниками найманої праці в Україні регулюються за ще радянським Трудовим кодексом 1971 року. З часу укладення до нього внесли лише 89 змін. Нову редакцію кодексу подали в парламент у 2007 році, але її розгляд відклали через масові протести та зауваження.

Микола Сірук, голова федерації профспілок Рівненської області:

 - Трудовий кодекс, який ухвалений сорок років тому нам дістався у спадок від Радянського Союзу і вважається застарілим. Але пропонована нова редакція Трудового кодексу несе в собі загрозу легалізації експлуатації найманих працівників і потребує ретельного вивчення і обов’язкового доопрацювання.

Спеціалісти вважають, що нова редакція Трудового кодексу України містить ряд недоопрацювань та певних загроз: легалізація відеоспостереження за працівниками, збільшення кількості робочих годин, спрощена процедура звільнення та звуження прав профспілок.

Юрій Ходаковський, голова громадської ради:

- Серед прикладів, що шкодять найманим працівникам є в передбаченому проекті закони звільнення найманих працівників без погодження з профспілками, надання працедавцям можливість збільшувати тривалість робочого тижня. Роботодавці зможуть подавати постанови замість колективних трудових договорів, а профспілки матимуть прав не більше ніж громадські організації.

Не захищає нове трудове законодавство і людей з обмеженими можливостями,- вважає один із депутатів обласної ради.

Віктор Ольховик, депутат Рівненської обласної ради:

- Перше - немає чіткого роз’яснення, що це таке чітке робоче місце для прилаштованого інваліда, ніхто не може пояснити, що це таке, як це створити, як його прилаштувати. Є Конвенція про права інвалідів, є закон "Про реабілітацію інвалідів", там все розписано, всі взаємовідносини повинні бути в Трудовому кодексі.

Учасники круглого столу вважають, що новий проект трудового кодекс Верховна Рада України ухвалить лише тоді, коли він пройде громадське обговорення та наукову експертизу. Ясна річ, навіть із бажаними поправками та редагуванням він не зможе повністю задовольнити усі потреби обох сторін - роботодавців і найманих працівників. Проте, законодавча документація, яка регулює ці стосунки повинна максимально наблизитися до європейських стандартів. 

Схожі статті