+380673870816 +380673870816

Попередження отруєння медоносних бджіл

Фото - управління фітосанітарної безпеки

Кожне використання засобів захисту рослин повинно бути обґрунтованим та доцільним. Асортимент пестицидів, час застосування та кратність обробок має відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, зобов’язані пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

Взаємовідносини між суб’єктами господарювання та власниками бджіл регламентуються Законом  України «Про бджільництво», Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл (затвердженої наказом Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини№9 від 30.01.2001), Державними санітарними правилами “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” та іншими нормативно-правовими документами. Відповідно до чинного законодавства, забороняється проводити оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя, застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори росту, мінеральні добрива, інші препарати та здійснювати будь-які роботи, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору. Повідомляє пресслужба Управління фітосанітарної безпеки.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, територію і культури, що будуть оброблюватися, форми і методи його застосування, вказівку щодо часу ізолювання бджіл. Рекомендується також інформувати жителів  населених пунктів, прилеглих до полів, які будуть оброблятись пестицидами, про проведення даних видів робіт шляхом розміщення оголошень на дошках об’яв у громадських місцях  (біля магазинів, зупинок транспорту тощо).

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.

Обробку сільськогосподарських угідь проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: ПОПРИ РЕКЛАМУ, НЕМАЄ АБСОЛЮТНО БЕЗПЕЧНИХ ПЕСТИЦИДІВ ДЛЯ БДЖІЛ!

Слід приділяти особливу увагу на угіддя, які межують із територіями, де бджоли проводять медозбір.  Особлива небезпека для бджіл виникає під час цвітіння ріпаку, соняшнику, гречки, дерев у садах та лісових насадженнях (акації, липи, ін.). В цей час активно використовують пестициди, особливо за допомогою авіації. Нехтування інтересами бджолярів, і, водночас, нехтування попередженнями господарників про проведення захисних заходів на сільськогосподарських угіддях може призвести до вкрай негативних наслідків: загибелі бджіл, погіршення якості меду, конфліктів, дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальність згідно із законом.

Взаємоповага між підприємцем та бджолярем, врахування ними інтересів один одного – є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

Схожі статті