+380673870816 +380673870816

Понад 30 тисяч туристів відвідали культурно-археологічний центр "Пересопниця" з моменту його заснування

Понад тридцять тисяч туристів відвідали культурно-археологічний центр "Пересопниця" з моменту його заснування. Відтак, вже з березня він функціонує як самостійний комунальний заклад, відокремившись від Рівненського обласного краєзнавчого музею. І хоч зимовий період не ряснів шкільними екскурсіями, проте з весняним потеплінням дирекція розраховує на більшу кількість гостей. В очікуванні збільшує музейну експозицію та мріє про розширення транспортної сітки до села Пересопниця.  

Лише за півроку у неперспективне село Пересопниця вклали близько 50 мільйонів гривень. За ці гроші спорудили будівлі музейного комплексу, заасфальтували до села дорогу й провели людям газ.

Олексій Губанов, заступник голови Рівненської ОДА:

- Сьогодні ми маємо потужний комплекс, об’єкт і переконані, що він такий як саме Пересопницьке Євангеліє. І якщо вже така кількість людей побувала тут, побачила, почула про Пересопницю, то це перемога.

Нині культурно-археологічний центр успішно функціонує як окремий комунальний заклад. За останній місяць йому вдалося заробити близько п’яти тисяч гривень, проте, як стверджує адміністрація закладу, "гарячий сезон" напливу туристів попереду. Новими, цікавими експонатами поповнюється й експозиція музею.

Микола Федоришин, директор культурно-археологічного центру "Пересопниця":

- Ми мали навіть дві експозиції про писемність. І музей Пересопницько Євангелія теж поповнюється стародруками.

Село відродили, а от потрапити до нього не так вже й легко, якщо у вас немає власного транспорту. З Рівного до Пересопниці тричі на день курсує маршрутка Рівне-Сухівці. Проте, графік її поїздок аж ніяк не співпадає з графіком роботи музею.

Микола Федоришин, директор культурно-археологічного центру "Пересопниця":

- Вранці він їде. Сюди приїздить о восьмій годині. Музей працює з десятої. Він ще закритий. Потім приїздить о 13 і людина може приїхати, але вона назад не повернеться, бо наступний приїжджає о пів на сьому вечора. І людині з першої і до сьомої години забагато часу перебування тут.

Попри усі труднощі, вже влітку Пересопниця ряснітиме різноманітними фестивалями. Це й археологічний фестиваль "Русь Пересопницька" та захід, що об’єднує любителів духовної музики "Блага вість Пересопниці", а також безліч народних святкувань у кращих українських традиціях.

 

Схожі статті