+380673870816 +380673870816

Покарано злочинців, які крали ікони із храмів

Три роки знадобилося правоохоронцям, щоб розставити всі крапки над "І" у справі про крадіжки ікон із храмів Рівненщини. Лише у 2011 році вступив вирок суду щодо покарання зловмисників. Про це повідомив відділ зв’язків із громадськістю УМВС України в Рівненській області.
     У січні 2008 року до райвідділу міліції Корецького району Рівненщини надійшло повідомлення про крадіжку ікони Божої Матері та ікони св. Георгія з церкви в селі Івання. Невідомих не зупинило ні те, що спускна ікона Божої Матері - необхідний елемент життя церкви, а зображення святого Георгія взагалі символ храму, якого названо та посвячено іменем цього святого. Не зупинили злодіїв і церковні двері.
    Суспільний резонанс події та великі об'єми слідчих дій та оперативно-розшукових заходів зумовили необхідність скерування кримінальної справи для розслідування до слідчого управління УМВС в Рівненській області. Провели 17 санкціонованих судом обшуків. В поле зору правоохоронців попадали усі без винятку особи, які могли б мати хоча б віддалене відношення до вчинення цього злодіяння. Пошук крадіїв тривав із січня аж до квітня, коли у матеріалах справи з'явилися перші відомості про викрадачів ікон.
     Правоохоронці вийшли на чотирьох чоловіків мешканців Києва та Київської області, один з яких - 35-річний Микола, уже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення крадіжок із церков. У злочинній компанії окрім Миколи, був ще 39-річний Валерій, 33-річний Сергій та Юрій, якому виповнилося всього 22.
     Відслідковуючи групу оперативники отримали інформацію, що саме ці зловмисники попередньо уже "побували" у Свято-Покровській церкві села Світанок Корецького району, звідки викрали двосторонню ікону "Воскресіння Христове" та ікону "Вознесіння Христове".
     Розслідування дало можливість вийти на цілу злочинну організацію та мережу, яка займалася викраденнями коштовних церковних речей. При відпрацюванні скупників краденого встановили, що шлях злочинної діяльності простягся аж до Донецької області.
     За місцем проживання фігурантів та в місцях заняття підприємницькою діяльністю скупників провели ще 9 обшуків. Виявили 126 ікон ХІХ-ХХ століть, 15 книг Євангеліє Напрестольна, 8 хрестів Напрестольних (Цілувальних), 7 срібних чаш та інші предмети церковного ужитку, шаблю парадну виробництва Німеччини, пістоль кременевий в срібному окладі, два пістолети для стрільби гумовими кулями, електрошокер, пневматичну гвинтівку іноземного виробництва. Також вилучено два автомобілі, на яких злочинці вчиняли крадіжки з храмів на території України: "Ауді-А6", "Шкода Октавія".
     Під час досудового слідства встановили причетність вказаної групи до інших крадіжок із церков Рівненської, Вінницької, Київської та Чернігівської областей. Щоб задокументувати всю злочинну діяльність, зібрати докази кожного із злочинних епізодів, слідчим знадобився не один місяць. Впродовж довгого часу також тривав судовий розгляд кримінальної справи. Лише у 2011 році вступив у силу вирок суду, відповідно до якого, Валерій, як організатор, отримав позбавлення волі на дев'ять з половиною років, на рік менше - Сергій, вісім років отримав Микола, і сім - наймолодший учасник злочинної групи Юрій.

Схожі статті

01.02.2024, 17:28 201 СБУ затримала подругу очільника «народної ради днр», яка планувала стати продавчинею у прифронтовому магазині, щоб шпигувати за ЗСУ
01.02.2024, 17:25 182 СБУ затримала шахрая, який видавав себе за контррозвідника і «продавав посади» в спецслужбі
26.12.2023, 19:00 315 СБУ знешкодила на Волині злочинну банду, яка «вибивала» гроші у пораненого воїна ЗСУ
26.12.2023, 17:54 282 За матеріалами СБУ 15 років тюрми заочно отримав бойовик-розвідник, який захоплював будівлю Служби безпеки в Маріуполі
22.09.2023, 17:00 616 СБУ затримала ще трьох військкоматівців та посадовця ВЛК, які за хабарі «списували» ухилянтів
22.09.2023, 16:05 490 СБУ повідомила про підозру керівнику окупаційної телерадіокомпанії «Крим», яка стала медійною «трибуною» для Аксьонова і Сальдо
21.09.2023, 17:00 484 СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до рф насоси для атомних реакторів