+380673870816 +380673870816

Під стіни Рівненської ОДА прийшли жителі села Птича, прихожани УПЦ КП (ВІДЕО)

Боротьба за церкву не вщухає. Так, під стіни Рівненської облдержадміністрації із плакатами та гаслами прийшли прихожани села  Птича Дубенського району, але вже Київського патріархату. Вони вимагають від влади повернути у власність громади Свято-Успенський храм. 

Сварки, бійки та перекриття дороги – такі радикальні заходи так і не змогли вирішити конфліктну ситуацію між прихожанами у селі Птича Дубенського району. Нагадаємо, там вже майже рік триває боротьба  за храм. Обидві конфесії не збираються поступатися. Так, у середу під стіни облдержадміністрації з плакатами та гаслами прийшли віряни та прихильники Московського патріархату і заявили про своє право на місцеву церкву, а також просили відставки заступника голови ОДА Олександра Савчука. Сьогодні ж із претензією на храм прийшло майже дві сотні прихильників Київського Патріархату.  

Ніна Новосад, прихожанка села Птича Дубенського району:

- Ми хочемо, хоч нас і більшість, ми прагнемо почергово правити. Але вони кажуть, що це їхній храм. Єпархія каже, навіть не наша громада, а єпархія.  В 1996 році без відома громади був храм приватизований. Ми не знали: ні сільська рада, ні район – все робилося в обласній раді. І ми зараз не можемо добитися, щоб нам цю власність віддали.  Ми прийшли добитися, щоб цей храм віддали громаді, а ми, громада, тоді поділимося.

Підтримати прихильників Київського патріархату прийшли небайдужі переселенці. Так, Володимир Міщук сам із Донеччини. Каже, що він вже зіштовхувався із таким самим свавіллям у своєму рідному селі Іскра. Зазначає, що вирішити конфлікт вдалося лише збудувавши власну українську церкву.

Володимир Міщук, учасник пікету:

- Просимо справедливості, щоб українці були українцями і були господарями на своїй землі. І щоб мали свою віру, свою церкву, щоб не було воєн цих всіх і не тільки на фронті, на передовій в Донецьку, а є ж у нас ще і внутрішній ворог.

До пікетувальників вийшов заступник голови  облдержадміністрації Олександр Савчук. Він зазначив, що такі церковні війни сіють між людьми ворожнечу та непорозуміння.    

Олександр Савчук, заступник голови Рівненської ОДА:

- Держава не може існувати без своєї церкви. Це буде не держава. Повинна бути своя церква і поряд можуть бути з десяток, сотні вірувань і релігій, але державна релігія має бути одна. На жаль, політика і церква на сьогоднішній день не може бути від’єднана. Якщо люди моляться на своїй рідній мові, то держава не у праві їм цього забороняти.

В результаті делегацію пікетувальників направили до керівництва обласної ради. Вони хочуть написати звернення, аби їхнє питання розглянули на засіданні обласної ради. Віряни сподіваються на справедливе рішення. 

Схожі статті