+380673870816 +380673870816

Пересопницьке Євангеліє відсвяткувало свій день народження

На Рівненщині відбулися урочистості до 450-річчя Пересопницького Євангелія. З цієї нагоди до села Пересопниця прибули поважні гості на чолі з Президентом України Віктором Януковичем.

Перший меморіальний камінь на честь Євангелія встановили 20 років тому. Рівно стільки ж років знадобилося владі, щоб збудувати меморіальний комплекс. Спорудження перебувало під контролем президента. Тож проекзаменувати працю будівничих він прибув особисто. Роботою Віктор Янукович залишився задоволеним. А саме Пересопницьке Євангеліє назвав безцінним скарбом українського народу.

Віктор Янукович, Президент України:

нині цей скарб ще не набув політичного символу української нації так, як нам хотілося б, але ми вже намагаємося підняли його на цю висоту.

Пересопницьке Євангеліє створювалося у непрості для України часи. Організатори дійства спробували їх відтворити, збудувавши будинки тих часів. До речі, як кажуть будівельники, споруджені вони без жодного цвяха.

За свідченням істориків, ця місцина щедро скроплена людською кров’ю. Відтворити в динаміці події тих часів до Пересопниці прибули гості із Києва.

Володимир, член клубу історичної реконструкції:

ми дуже полюбляємо історію Київської Русі. Займаємося реконструкцією боярської дружини з Києва ХІІ початку ХІІІ століть. Нас запросили на відкриття музею. Ми зацікавилися і ось приїхали на Рівненщину.

Організатори музею в Пересопниці переконані, що фонди поповнюватимуться не лише за рахунок знайдених історичних експонатів, але й за рахунок сучасних. І допоможуть у цьому самі краяни. Любов Ярмолюк за освітою лікар. У вільний час вишиває картини. Нині свій доробок вирішила показати першим відвідувачам Пересопницького комплексу.

Любов Ярмолюк, вишивальниця:

я пишаюся тим, що своїм доробком можу долучитися до митців Рівненщини.

На думку авторів ідеї, створення музейного комплексу вигідно прикрасить туристичну мапу Рівненщини, сприятиме розвиткові інфраструктури колись неперспективного села.


110830_Prezident sferadesigner

Схожі статті