+380673870816 +380673870816

Острозькій академії подарували скульптури з Нью-Йоркської галереї

Національний університет "Острозька академія" отримав цінний мистецький презент прямісінько із Нью-Йоркської галереї. До вишу прибула колекція скульптур відомого мистецького діяча українського походження Міртали Кардиналовської-Пилипенко. 15 унікальних витворів з бронзи та полімеру тепер красуватимуться в галереї академії. 

ЇЇ роботи представлені у багатьох галереях світу. Міртала Кардиналовська-Пилипенко – людина зі світовим іменем та непересічним талантом. Донька українського письменника Сергія Пилипенка та Тетяни Кардиналоської зараз живе і творить у США, проте, своє українське походження не забуває. На знак пам’яті вона подарувала Острозькій академії 15 своїх шедеврів світового визнання.

Ігор Пасічник, ректор НУ "Острозька академія":

- нам найважче було доставити ці скульптурні фігури із Сполучених Штатів. І тут, хотів би сказати хороше слово і нашому "Аеросвіту", який відгукнувся, щоб перевезти їх за свій рахунок. Це була ціла історія, яка завершилася. Ми вже маємо виставку. І я запрошую відвідати і подивитися, які шедеври зараз знаходяться у виставковій залі Острозької академії.

Виставка подарована Острозькій академії вражає глибиною філософських мотивів. В ній єднаються загальні слов’янські риси з індивідуально людськими. Скульптор у своїх творах роздумує над сенсом нашого буття, над цінностями і прагненнями людства. Вдало і доступно у формі мініатюри порушує вічні теми. Одну із своїх достойних робіт вона подарувала ректору Острозької академії Ігору Пасічнику. Скульптура під назвою "Фенікс", яка в 1998 році взяла участь у конкурсі на монумент присвячений 10-й річниці Незалежності України,  тонко передає націоналістичні надії та патріотичні прагнення у пластичній бронзовій формі.  

Анастасія Хеленюк, директор музею історії НУ "Острозької академії":

- лелека – символ України і вона розкриває замкнуте коло, тобто Україна стає незалежною. Цей монумент повинен був бути великим. З лелеки мали литися струмені водограю, а вогонь під монументом мав бути справжнім. Ця мініатюра подарована Мірталою Ігору Демидовичу.

Окрім скульптурної творчості Міртала Кардиналовська-Пилипенко займається фотографією, поезією. Кожна з її  робіт на виставці підписана віршем, що дає змогу краще заглибитися у сутність зображеного. Усі 15 витворів скульптора, які знаходяться в підземній галереї академії, не полишать университет і після завершення виставки.


110620_Ostro_Vistavka sferadesigner

Схожі статті