+380673870816 +380673870816

Острозька академія відсвяткувала своє 435-річчя з часу заснування

6 жовтня Національний університет "Острозька академія" відсвяткував свій День народження. Ярмарок, різноманітні студентські акції, смачні частування, концертні виступи, привітання від почесних гостей та приємні подарунки. Таким видався святковий день в альма-матері східнослов’янських народів.  

Святковий день розпочався з молебня у студенсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького. До речі, сюди на декілька днів привезли Чудотворну ікону "Божої Матері Дубенської". Подейкують, що святий образ зцілив не один десяток віруючих.

Велика родина Острозької академії продовжила святкову церемонію в актовій залі. Згадували як відроджувався з руїн сьогоднішній університет. Підбивали підсумки плідних напрацювань: перше місце в Україні за якістю сертифікатів абітурієнтів та друге - серед вищих навчальних закладів нашої держави за кількістю поданих заяв на одне державне місце. І, як висловився ректор університету Ігор Пасічник: "Хто б міг подумати, що серед тих руїн, які були на початку, відродиться древня академія, в якій 80 % викладацького складу будуть кандидатами наук". Ректор університету поділився із знімальною групою секретом стрімкого злету.

Ігор Пасічник, ректор НУ "Острозька академія":

- Сила не в Пасічнику, а в тих людях, які його оточують. А мене оточують чудові студенти, викладачі, працівники. Усі дивуються тим, що відбувається в Острозькій академії. Ви чуєте як святкують студенти. Вони радіють. Просто живуть академією. І в цьому чудо академії.

Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, який особисто завітав на свято, з ностальгією пригадав як багато років тому мав можливість долучитися до розбудови Острозької академії. В якості подарунку чиновник презентував бурштинового янгола і приємну звістку, що потішила усіх іногородніх спудеїв. У фонді університету з’явиться новий гуртожиток. У власність академії перейде колишній готель "Острог".

Василь Берташ, голова Рівненської облдержадміністрації:


- Ми довго думали, кому передати. Думали місту, але потім вирішили, що треба передати Острозькій академії. Адже тут багато студентів, які не мають житла. Думаю, що це рішення правильне. І Острозька академія зробить цей готель окрасою міста.


В академії не забарилися з подякою очільнику. Василя Берташа нагородили медаллю князя Костянтина Острозького. Не залишилися без грамот, подяк та грошових відзнак і викладацький склад академії, спудеї та технічні працівники.

Бліц:

- Острозька академія є нашою альма-матір’ю. Ми всі її дуже любимо. Я хочу побажати їй всього найкращого. Нехай вона розвивається. 

- Вічного процвітання та довгих років існування.

Естетичне задоволення усі відвідувачі отримали від презентації скульптур відомого майстра Петра Капшученка. Його цінні роботи спеціально для академії передали родичі з-за кордону. Публіці представили відновлений трон князів Острозьких. Почесні гості навіть особисто перевірили його на міцність.

Свою любов до університету молодь продемонструвала не на словах, а на ділі під час флешмобу "Обійми академію". А шану українській пісні юна інтелігенція проявила в акції "Увімкнемо українське". Невдовзі кілька сотень дисків з піснями на нашій солов’їній мові отримають водії маршруток

Анастасія Лаврінчук, студентка НУ "Острозька академія":

- У маршрутках часто слухають російські пісні, а ми живемо в Україні. Нам треба слухати українське. На диску 70 пісень. Водії диски беруть радо, але кажуть, що в них не працюють дисководи.

Не вщухали веселощі і під час студентського ярмарку. Усіх бажаючих частували смачним медом, українською кухнею. На аукціоні продавали такі потрібні студентам для навчання бали та особисті речі викладачів. До того ж, не за гривні, а за "бджолики" - спеціальну грошову валюту Острозької академії. 

Подвір’я освітянського містечка прикрашали стінгазети з фотоколажем усіх груп університету. Символічний боді-арт малювали на будь-якій частині тіла всього за один "бджолик", який прирівнюється нашій гривні п’ятдесят.

По закінченню ярмарку всіх гостей чекав солодкий торт та концертний виступ від працівників Рівненської обласної філармонії. Велика родина "Острозької академії" вкотре довела, що вміє не лише підкорювати освітньо-наукові вершини, а й розважатися та щиро радіти життю.


111007_Ostra_p4ela sferadesigner

Схожі статті