+380673870816 +380673870816

Непередбачувані зміни у погоді перебувають під прицілом рівненських науковців

Непередбачувані зміни в погоді, які дивують не лише пересічних людей, а й синоптиків, перебувають під прицілом науковців. 

Маркіян Будз - почесний Голова Рівненського відділення українського географічного товариства. Кліматичні зміни відстежує впродовж багатьох років. Він розповів, що нині ми знаходимося між двома протилежними процесами – глобальними потеплінням та похолоданням. 

Маркіян Будз, доктор географічних наук, професор:

- Існують перехідні періоди і тут виникають аномальні явища. Зараз, на нашу думку, закінчилося потепління, починається похолодання. Прикладом цьому є такі речі як у Хорватії – сніг і мінус п’ять, а в Москві плюс 18.

Науковці досі розходяться в думках щодо того, які процеси відбуваються у природі. Дехто вважає, що нинішня погода є черговим етапом глобального потепління, інші розділяють позицію про глобальне похолодання. Маркіян Будз підтримує думку про перехідний період між цими процесами, який несе певні загрози, одні з яких – зменшення рівня підводних вод, як це було у 2009 та засуха.

Маркіян Будз, доктор географічних наук, професор:

- Наскільки це небезпечно? Ну в 1601 році на яблучний спас замерзла Москва-ріка. Між потеплінням і похолоданням може бути все. Я нагадаю як в 2010 році були льодові дощі, цього року вони в Татарії. Зараз Краснодарський край і південь України страждають від сильних штормів і похолодань.

Що стосується міста Рівне, то спостереження за погодою ведуться тут не так давно. Історичний мінімум для нашої території становить мінус 39 і фіксувався востаннє у 1939 році. Що стосується цієї зими, то науковці шоковані, адже в жодному прогнозі не йшлося про спочатку теплу зиму, а потім таку морозну. То ж тепер у цих колах довіряють лише не довгостроковим прогнозам, що і радять робити рівнянам.

Схожі статті