+380673870816 +380673870816

Науковці Рівненщини на основі праць астролога Яна Лятоса визначили дату кінця світу

Кінець світу слід очікувати у 3036 році. Про це і не тільки йдеться у новій науковій монографії "Ян Лятос: ренесансна філософія та наука на українських землях", яка побачила світ у видавництві Національного університету "Острозька академія". Автори-дослідники Петро Кралюк та Михайло Якубович видали першу в історії та зарубіжній науці монографію присвячену творчості польсько-українського вченого, астронома Яна Лятоса.  

У своїх дослідженнях нашому "слов’янському Нострадамусу" - Яну Лятосу вдалося за сотню років передбачити не лише кілька історичних подій, а навіть цілий період Просвітництва, який він заздалегідь охрестив "ерою великих думок". Цей видатний вчений був свого часу ярим критиком Григоріанського календаря. Тому, за свої переконання був вигнаний з Батьківщини – Польщі. Прихисток Ян Лятос знайшов саме у нашім краї, зокрема в Острозі. Тут він створив певний праобраз астрономічної обсерваторії і займався дослідницькою діяльністю. 

Науковці Петро Кралюк та Михайло Якубович у своїй монографії презентували першу спробу комплексного дослідження творчості цього видатного астронома ХVI століття. Монографія також містить переклад видання Яна Лятоса "Прогностикон", що стало сенсаційним та викликало безліч обговорень як в Україні, так і за її межами.

Петро Кралюк, співавтор книги:

- Якраз дослідження Яна Лятоса співпало з чутками про кінець світу. Ми не робили це спеціально так, що би досліджувати Яна Лятоса саме цей період, але так склалося. І коли опублікували деякі уривки з твору "Прогностікон", де говорилося про те, що мовляв кінець світу буде з точки зору Яна Лятоса в 3036. Це стало своєрідною новиною, про це говорили не тільки в Україні, а й за її межами, в Росії і в Польщі і так далі.

У своїй колективній монографії наші науковці вперше в Україні оприлюднили дослідження Яна Лятоса та ґрунтовно вивчили біографію цього видатного астронома. 

Михайло Якубович, співавтор книги:

- Тут розкрито ті сторінки ренесансної філософії і науки в Україні, які раніше у нас ніде не публікувалися, адже цей твір написаний на першоджерелах. У нас, на жаль, дуже мало історико-філософських досліджень, які писалися б на іноземних джерелах. Тут використано арабомовні, латиномовні, польськомовні праці. І постать ця дійсно цікава, тим більше, що він залишив понад 15 творів. І це перше дослідження, яке присвячене конкретно Лятосу, поки в Україні цим ніхто не займався.

Що ж до кінця світу, то згідно з дослідженнями польсько-українського астролога, він настане лише через півтори тисячі років.

Михайло Якубович, співавтор книги:

- Наступить оця ера місяця, на землю прийде антихрист і далі почнуть відбуватися всі події, які описуються в Євангелії. Передусім – це будуть політичні зрушення і катастрофи природного характеру, вони будуть супроводжувати цей час обертання місяця. Він дає точну дату - 3036 рік.

Ця книга стала лише першою цеглиною досліджень ренесансної філософії на українських землях. Науковці Острозької академії планують на цьому не зупинятися, а зібрати усі праці Яна Лятоса, опублікувати їх латинські тексти та українські переклади. Хочуть зробити спадщину, на жаль, маловідомого в нашій країні вченого, доступною для науковців та усіх, хто цікавиться здобутками доби Ренесансу.

Схожі статті