+380673870816 +380673870816

Науковці НУВГП долучилися до написання інтернаціонального підручника про водні ресурси

Науковці Національного університету водного господарства та природокористування взяли участь у Міжнародному освітньому проекті "Гармонія води". Метою якого є втілення новітніх технологій, українського та закордонного досвіду підготовки магістрів для сфери управління водними ресурсами. Результатом такої співпраці стане навчальний посібник, який об’єднає у собі науковий досвід багатьох країн задля кваліфікованої підготовки майбутніх кадрів. 

Учасники проекту "Гармонія води" зазначили, що проблема охорони та очистки води нині відноситься до найактуальніших та найпріоритетніших питань людства, тому робочі кадри, які будуть компетентні у цих справах вкрай потрібні. Вчені п’яти країн світу з профільних вищих навчальних закладів об’єднують свій досвід та останні напрацювання в цьому освітньому проекті, аби посприяти належній підготовці студентів. До консорціуму проекту загалом увійшло сім вищих навчальних закладів України, Білорусі, Казахстану, Норвегії і Таджикистану.

Днями учасники міжнародної програми відвідали Національний університет водного господарства та природокористування, аби вже на практиці розпочати реалізацію запланованого. Науковцям НУВГП випала честь укладати окремий розділ, що складатиме чверть усього видання інтернаціонального навчального підручника. Ректор вишу Василь Гурин розповів, що ця програма не лише підвищить ефективність освіти студентів, а й значно розширить горизонти співпраці вишів.

Василь Гурин, ректор НУВГП:

- Цим проектом передбачається, що буде покращена наша матеріальна база нашого університету. І ще дуже важливо, що наші студенти будуть виїжджати на практику і будуть тривалий час стажуватися у Норвегії, і можливо, навіть якщо вони виграють конкурс, то вони стануть студентами Норвезького університету за програмою "магістр".

Відтак, науковці п’яти країн Європи поєднають досвід, наукові досягнення та інноваційні підходи в освіті у навчальних модулях, електронних ресурсах, лабораторних курсах і найголовніше – в науковому посібнику. Він друкуватиметься на шести мовах й буде доступним для кожного студента. Ініціатор проекту Харша Ратнавера розповів, що на публікацію такого інтернаціонального видання слід очікувати вже через рік, влітку.

Харша Ратнавера, організатор проекту, професор Норвезького університету природничих наук:


- В різних країнах є різні системи, тому ми вирішили створити підручник, що буде відрізнятися від інших. Він буде більш практичним, ґрунтуватися на інноваціях і це видання будуть використовувати п’ять країн і в нас теж.

Вдосконалення дистанційної форма навчання – стане ще одним пріоритетним напрямом впровадження міжнародної програми.

Роман Смотраєв, начальник навчально-наукового центру Українського державного хіміко-технологічного університету:

- За цією формою освіти – майбутнє, тому щоб не пасти задніх, потрібно переймати передовий досвід. Бо в Україні з повним циклом дистанційної освіти університетів можна перерахувати на пальцях, тому такий досвід нам особливо цікавий.

Проект діятиме три роки. За цей час 66 здібних магістрів, які освоюють водогосподарські професії у країнах-учасницях консорціуму, побувають на двотижневому навчанні у Норвегії.

Схожі статті