+380673870816 +380673870816

Народжуватимуть чи ні жінки у 49 років?

Українкам вагітніти після 49 років за допомогою репродуктивної медицини стане зась. Адже депутати Верховної Ради ухвалили законопроект у першому читанні щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій. 

"За" законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" проголосували двісті шістдесят чотири народних обранців із трьохсот вісімдесяти п’яти зареєстрованих у сесійній залі. Зокрема, цим документом пропонується встановити, що батьками дитини не визнаватиметься подружжя, члени якого є громадянами іноземних держав, де застосування репродуктивних технологій заборонено законом. Крім цього, законопроект містить норму, відповідно до якої вік повнолітньої жінки щодо якої застосовується штучне запліднення та імплантація ембріона, має становити не більше 49 років на день перенесення ембріонів.

Директор Центру репродуктивної медицини Вадим Петровський позитивно ставиться до того, коли жінки користуються допоміжними репродуктивними технологіями, але не після 49 років. Інша справа, коли жінка вагітніє природнім шляхом.

Вадим Петровський, директор Центру репродуктивної медицини:

- Тут є механізми природного відбору, тут є Божі механізми і тому, коли жінка сама вагітніє і сама виношує вагітність, то це одна справа, але коли ми запліднюємо жінку в 49 років, іде мова про порушення природного закону альтруїзму. Тобто він полягає у тому, що жінка, коли вона вагітніє природно у 49 років і більше, то уявімо собі, коли їй буде 65-67 років, то дитині буде лише 15 і вона самостійно ще не зможе встати на ноги.

Втім, у нашому непередбачуваному житті бувають випадки, коли батьки втрачають єдину дитину вже у поважному віці. І після цього мріють про малюка, який би відновив сенс життя. Медики ж запевнили, що для жінок у такому віці виношувати і народжувати дитину не лише неймовірно важко, а ще й небезпечно. Тому до таких процедур слід звертатися лише у крайніх випадках.

Вадим Петровський, директор Центру репродуктивної медицини:

- Завагітніти за допомогою допоміжних репродуктивних технологій в 49 років дуже важко і всі мають розуміти, що потрібно настільки зґвалтувати організм жінки для того, щоб витіснити яйцеклітини, а потім фізіологічну відповідь, фізіологічним забезпеченням вагітності це все розблокувати, це настільки глибоко треба втрутитись в організм жінки, що від цього може бути більше шкоди, аніж користі.

Думки ж пересічних рівнянок стосовно цього законопроекту різняться. Хтось повністю із ним погоджується, а деякі вважають, що ніхто немає права забирати у жінок можливість стати мамою.

Бліц:

- Я рахую, що неправильно, адже є жінки, які ще в 50 самі народжують, якщо ж не вийшло, то хай спробують.

- 49 років - це вже такий вік для жінки, що важко буде. І здоров’ю її загрожує. Я думаю, на все свій час. Поки молода може народити, а потім вже повинна внуків глядіти.

- Якщо жінка не може природнім шляхом мати дитинку, то мабуть можна дозволити, тобто в 49 років жінка ще може народити? Так. Ще може народити дитинку.

- Я цей проект підтримую цілком і повністю, адже вважаю, що у нас не настільки розвинена країна, яка б могла належно забезпечувати людей особливо в 49 років, адже кожен крутиться, хто як може, і тому народити в 49 років не кожна жінка наважиться.

Згідно із цим документом, лише в окремих випадках вікове обмеження для жінки може бути збільшене на підставі висновку комісії, утвореної органом центральної виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. Наразі законопроект ще не набув чинності. Але це може відбутися вже влітку 2012 року.

Схожі статті