+380673870816 +380673870816

На Рівненській АЕС встановлять систему відлякування птахів

Початок сезону гніздування завжди викликав у рівненських атомників чимало клопотів. Електроопори пристанційних вузлів енергоблоків видаються птахам привабливим місцем для влаштування домівок. 
    Особливо потерпали електрики від грачів, які уже давно облюбували електричні установки Рівненської АЕС як затишне місце для виведення потомства. Однак, таке сусідство загрожує не лише життю пернатих, а й може призвести до серйозних збоїв у роботі електроустаткування атомної станції. Аби співіснування ядерного об’єкта з крилатими сусідами було "мирним", на РАЕС вирішили встановити систему відлякування птахів. Попередньо проконсультувавшись з орнітологами, реалізовувати проект розпочали уже цього року. Про це повідомила прес-служба Рівненської АЕС.
    На початку нинішнього року на атомній електростанції було впроваджено систему відлякування птахів, до якої входять так звані протипосадкові пристрої та біоакустичний відлякувач птахів виробництва американської фірми. Наразі пристрій проходить дослідну експлуатацію на обмеженій ділянці, а саме в районі порталів та опор пристанційного вузла енергоблоку №3. Механізм роботи відлякувача доволі простий: пристрій з певною періодичністю видає звуки хижих птахів. Програма сама обирає, які звуки і з яким інтервалом видавати. Окрім того, пристрій абсолютно безпечний як для птахів, так і для людей.
    Ефективність такого нехитрого методу очевидна: вже у цьому сезоні кількість гнізд у зоні покриття відлякувала порівняно з попередніми роками зменшилася на 60%. Однак, за висновками орнітологів, близько 15% птахів є глухими і на них прилад не діє. Тому на пласких ділянках порталів відкритих електроустановок були додатково встановлені так звані протипосадкові пристрої (шипи).

Схожі статті