+380673870816 +380673870816

На Рівненщині зростає кількість людей, які ухиляються від сплати аліментів

На Рівненщині зростає кількість людей, які ухиляються від сплати аліментів. Така тенденція спостерігається останні кілька років. 

Лише за минулий рік правоохоронці Рівненщини провели роботу по триста тридцяти чотирьох зверненнях. На допомогу у розшуку злісних неплатників аліментів стають прикордонники, митники, працівники Центру зайнятості тощо.

Олександр Таргоній, начальник відділу профілактики правопорушень УМВС в Рівненській області:

- Було порушено 17 кримінальних справ, було заведено 71 протокольну форму досудової підготовки матеріалів. При чому, за усіма цими справами-суб’єктами були чоловіки. У всіх інших випадках було відмовлено у порушенні кримінальної справи.

Основна причина такої відмови – неспроможність оплачувати ті суми, які встановлює суд. Соціально-економічна бідність окремих категорій громадян і формує таку статистику.

Олександр Таргоній, начальник відділу профілактики правопорушень УМВС в Рівненській області:

- Незайнятість населення, які перебиваються тимчасовими заробітками, от і породжує несплату цих аліментів, іноді вони не можуть платити ці суми, які установлені рішенням суду. В цьому випадку і не можна людину притягнути до відповідальності, оскільки деякі суми сплачуються, борг ніби і росте і в той же час він сплачується.

Правоохоронці у вирішення таких спорів втручаються в останню чергу. Спочатку це лежить на плечах виконавчої служби, а вже тоді суду і силовиків. За невиконання свого обов’язку – відповідальність кримінальна. Про позбавлення волі мова тут не йде, але от про її обмеження до 2-3 років – імовірно. Слід зазначити, що неплатниками аліментів є не лише чоловіки, але і діти, які відмовляються утримувати своїх хворих батьків або жінки, які покинули чадо на колишню другу половинку. За останні два місяці 2012 року уже порушено 11 кримінальних справ.

Схожі статті