+380673870816 +380673870816

На Рівненщині зменшилася смертність серед породіль та немовлят

Зменшення смертності серед породіль та немовлят і загальну тенденцію збільшення народжуваності на брифінгу відмітили заступник голови Рівненської ОДА Світлана Сад та головний лікар перинатального центру Вікторія Єнікєєва. 

В Україні діє Національна програма "Нове життя, нова якість охорони материнства і дитинства" під патронатом Президента України Віктора Януковича. Одним із головних завдань якої є створення перинатальних центрів та покращення у них умов. 

Рівненський обласний перинатальний центр створили у 2008 році. Відтоді чимало майбутніх мам, котрі мають проблеми зі здоров’ям, скористалися допомогою цього закладу. Зі слів Світлани Сад, за роки існування центру, жодній мамі із усієї області не відмовили у наданні медичних послуг.

Світлана Сад, заступик голови Рівненської ОДА:

- Якщо в 2010 році перинатальний центр обслуговував приблизно 25 % сільських мешканок, то в 2011 році центр прийняв близько 64 % майбутніх мам із усієї області.

За статистикою у 2010 році померло 4 породіллі, а у минулому лише одна. Позитивну тенденцію зниження рівня смертності медики відзначають і серед новонароджених.

Вікторія Єнікєєва, головний лікар Рівненського обласного перинатального центру:

- Показник смертності в 2010 році 9,21 на тисячу народжених живими, а в 2011 році 8,86. Тобто ми бачимо також позитивну динаміку щодо смертності серед малюківі.

Обласний перинатальний центр отримав статус "Лікарня доброзичлива до дитини". Сьогодні тут одночасно лікарі мають можливість розмістити 110 майбутніх мам. А от у відділенні інтенсивної терапії місць для новонароджених всього 6. Тут медики виходжували переважну більшість недоношених дітей. Завідувач відділенням Оксана Новікова розповіла, що останнім часом все більше дітей народжуються із критичною вагою через патології їх мам. Завдяки новітній апаратурі шанс на одужання таких діток набагато збільшився.

Оксана Новікова, завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених:

- Ми отримали багато апаратури за останні 5 років. Завдяки їй нам вдається виходжувати великий відсоток новонароджених дітей. Звичайно, статистика вперта річ, є серед наших дітей такі, що загинули.

Оксана Галайчук, мати трьохрічної доньки, мешкає в Костополі. У перинатальному центрі чекає відразу трійню. Жінка розповіла, що спочатку звістка про трійню шокувала її. Тепер сподівається на те, щоб дітки, а точніше два хлопчики і дівчинка, були здорові.

Оксана Галайчук, пацієнтка:

- Треба доносити, щоб все було добре. Всі були здоровенькі. Були в нашому роду двійні, але як кажуть, де двійня там і трійня. Спочатку, як дізналися, був легенький шок, а зараз все добре.

Також на обліку у центрі перебуває рівнянка, котра чекає аж на четвірню. Тож не дивно, що наразі Рівненщина одна із найкращих областей із приросту населення. Схоже, зі створенням подібних центрів і чиновники роблять свій внесок у поліпшення демографічної ситуації краю. Адже всім відомо, що діти - це наше майбутнє.

Схожі статті