+380673870816 +380673870816

На Рівненщині зареєстровано 33 договори міжмуніципального співробітництва

Від збільшення кількості договорів ММС до ухвалення окремої обласної програми підтримки співробітництва громад.

Команда Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» послідовно продовжує працювати над темою популяризації та роз’яснення інструменту міжмуніципального співробітництва. Ця робота, яка не припинялася з 2017 року, дала свої результати. Станом на кінець серпня 2021 року на Рівненщині зареєстровано 33 договори ММС, але до кінця року їх буде більше.  Про це повідомляють у Рівненському регіональному офісі U-LEAD.

На початку вересня фахівці Рівненського регіонального офісу провели низку онлайн-консультацій для громад щодо алгоритму укладення договорів міжмуніципального співробітництва. У фокус були взяті ті громади, чиї заявки пройшли у другий тур Ініціативи з проєктів муніципального партнерства від «U-LEAD з Європою».

Учасниками цих заходів стали посадовці з 9-ти громад: Олександрійської, Корнинської, Білокриницької, Острозької, Гощанської, Рокитнівської, Березівської, Старосільської та Клесівської. Деякі з цих громад вже мають певний досвід з укладення договорів про співробітництво, інші лише приглядаються до цього інструменту.

Представникам громад радники регіонального офісу розповіли про алгоритм укладення договорів про співробітництво територіальних громад та особливості кожного етапу, роз’яснили як правильно обрати форму договору про співробітництво та яка процедура фінансування таких договорів. Наголошувалося на важливості планування такої діяльності, адже норма закону «Про співробітництво територіальних громад» визначає, що фінансуються такі договори з початку бюджетного року.

«Такі договори також можуть бути хорошим способом залучення додаткових коштів. Одним із таких джерел є обласний конкурс розвитку територіальних громад в якому визначено окремим пріоритетом підтримку ММС», – коментує Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Представники громад відзначають необхідність запровадження зі сторони Рівненської обласної ради та обласної державної адміністрації конкурсу проєктів ММС, на кшталт таких, як на Львівщині та Сумщині. Завдяки додатковій фінансовій підтримці в цих областях договори співробітництва більш поширені й ефективніші. 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Схожі статті