+380673870816 +380673870816

На Рівненщині відкрили комплекс поховань воїнів Української Повстанської Армії

29 жовтня на Рівненщині у селі Літвиця Дубровицького району відбулося урочисте відкриття комплексу поховань воїнів Української Повстанської Армії. 

Чотири могили вояків УПА віднайшли на Літвицькому сільському цвинтарі у серпні цього року. 8 жовтня на них встановили козацькі хрести. Цими ж вихідними відбулася панахида за вояками Української Повстанської Армії, в якій взяли участь представники громадських організацій, депутати від ВО "Свобода", члени Спілки Української Молоді.

Все почалося із того, що місцеві жителі розповіли про поховання на кладовищі воїнів УПА. До села вирушили представники Товариства пошуку жертв війни та політичних репресій "Пам’ять" з метою проведення дослідницьких робіт. Вони виявили чотири кістяки військових, серед яких двоє невідомих воїнів. Вдалося встановити, що серед загиблих були стрілець УПА Андрій Колода та курінний УПА Микита Скуба-"Лайдака". Це підтвердили рештки військової форми: ґудзики та пряжки.

Олександр Задорожний, голова Дубровицької районної організації ВО "Свобода":

- Ми переконалися, що тут поховані троє вояків УПА. Підтвердили і свідчення людей, і розкопки, що Лайдака лежить саме тут. Були версії, що його забрали свої або більшовики, але це все чутки. Він знаходиться тут. Ми вирішили встановити хрести та відновити поховання вояків УПА.

Кошти на виготовлення хрестів збирала молодіжна громадська організація Спілка Української Молоді. Їх доправили із Черкащини на Рівненщину та встановили на могилах загиблих воїнів. Письменник та журналіст Петро Воробей впродовж 10 років досліджує життя та смерть воїнів УПА. Про Лайдаку у 2005 написав цілу книгу.

Петро Воробей, письменник:

-  Лайдака заповів, щоб його поховали саме у Литвиці. До нас очевидці донесли його слова, що він хотів, аби його поховали біля плоту. Тут був колись кінець цвинтаря. 

Відновлення могил українських повстанців та встановлення на них хрестів непоодиноке явище. У селі Крупове теж існує могила станичного під псевдонімом "Голуб" Прокіпа Мозоля, який був розстріляний московськими окупантами. Мешканці цього села згадують про нього як про відданого своєму народу та Україні воїну.

Володимир Мозоль, депутат Дубровицької районної ради:

- Жоден житель села не скаже поганого слова про нього, адже він всім помагав.

Як розповів голова фракції ВО "Свобода" в Рівненській облраді Олег Осуховський, вони і надалі шукатимуть та відновлюватимуть могили воїнів Української Повстанської Армії.

Олег Осуховський, голова фракції ВО "Свобода" в Рівненській облраді:

- Ми впродовж довгого часу відновлюємо могили українських повстанців. Дуже прикро, що цим не займається влада. Цим повинна займатися влада, але так як цим вона не займається, то ми і надалі будемо відновлювати могили і ставити хрести, щоб наше майбутнє покоління пам’ятало про тих героїв, які віддали своє життя за Україну.

Схожі статті