+380673870816 +380673870816

На Рівненщині відкриється перше хоспісне відділення

10 жовтня на теренах нашої області розпочне свою роботу перше хоспісне відділення. Відкриється воно на базі Дубенського медичного коледжу. 

У 1982 році Всесвітня організація охорони здоров'я запровадила окремий напрямок медицини - паліативну допомогу. Тоді її визначили як догляд за людиною в останні дні її життя. З 2002 року сфера діяльності паліативної допомоги розширилася. Нині доречно говорити ще й про медичну, соціальну та духовну допомогу безнадійним хворим та їхнім родинам. В хоспісні відділення потрапляють люди, які не мають надії на одужання.

В Україні функціонують 24 таких відділень. На Рівненщині воно з’явиться вперше. За словами заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Добровольського, заклад працюватиме для усіх мешканців Рівненської області та фінансуватиметься з обласного бюджету.

Ігор Добровольський, заступник начальника УОЗРОДА:

- Цей заклад фінансуватиметься з обласного бюджету. Згідно положення, там можуть отримати паліативну хоспісну допомогу всі мешканці Рівненської області.

Представники Всеукраїнської Мережі ЛЖВ готові на громадських засадах допомагати та займатися з такими пацієнтами.

Лазаревич Юрій, голова правління РОВВБО Всеукраїнської Мережі ЛЖВ:

- Нині ми можемо надавати паліативно-хворим психо-соціальну допомогу. У нас є соціальний працівник, психолог. Можемо пацієнтам надавати і юридичні послуги. Займаємося гуманітарною допомогою, продуктовими та медичними наборами. 

Наразі залишилося проінформувати людей про створення хоспісу. Як розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому Вікторія Покоєвчук, аби вирішити це питання усі старші медсестри медичних закладів Рівного розповідатимуть своїм пацієнтам про існуючу допомогу.


111004_Dopomoga sferadesigner

Схожі статті